Laatste nieuws

RoboCup European Open 2016

Eindhoven organiseert RoboCup European Open 2016

De website voor dit spectaculaire robot event is online! De RoboCup European Open 2016 zal plaatsvinden vanaf 30 maart t/m 3 april in het Evoluon in Eindhoven. Vanaf woensdag 30 maart zullen de deuren worden geopend voor bezoekers. Deelnemers uit landen van over de hele wereld zullen tegen elkaar strijden in verschillende robotcompetities. In de RoboCup Soccer league komen teams uit de Small Size League, Middle Size League en Standard Platform League. De robotteams uit deze competities spelen voetbal op verschillende niveaus. Naast de voetbalcompetitie is er ook de @Home League. Zorgrobots voeren taken uit in een huishoudelijke omgeving, zoals drinken serveren, opruimen of mensen redden in een noodsituatie. Naast deze zogenoemde major leagues, waar voornamelijk teams van universiteiten aan deelnemen zijn er ook competities voor jeugd t/m 17 jaar. Kinderen komen met hun dansende robots, voetballende robots en reddingsrobots. Op www.robocupeuropeanopen.nl vindt je alles over dit toernooi.

Helaas geen titel voor Tech United op finaledag

Helaas geen titel voor Tech United op finaledag RoboCup 2015

De laatste dag van RoboCup 2015 staat in het teken van de grote finales. Zowel de voetbalrobots als zorgrobots kunnen vandaag de wereldtitel veroveren. Dit zou een fantastische beloning zijn voor de teams die de laatste maanden hard naar deze dag toe hebben gewerkt.

Voor de voetbalrobots staat er eerst een halve finale op het programma tegen het Chinese ARES. Zij spelen met de oude robots van Water en ook hun speelstijl is vergelijkbaar. Eerder dit toernooi hebben we al 5-5 gelijk gespeeld tegen dit team dus het belooft een spannende pot te worden. De voetbalrobots gaan in deze wedstrijd goed van start en komen al snel op voorsprong. Deze voorsprong wordt de hele wedstrijd niet meer afgegeven en de winst komt niet in het gevaar. Na 30 minuten staat er een degelijke 4-2 op het scorebord in het voordeel van Tech United. Na deze wedstrijd maakt het team zich klaar voor de droomfinale van het toernooi; Tech United tegen Water. Het Chinese team heeft ons in 2013 in eigen huis beroofd van de wereldtitel dus deze finale in China geeft de wedstrijd nog meer lading. Om 9.00 uur Nederlandse tijd is iedereen van het team er klaar voor, de livestream loopt en de robots hebben verse batterijtjes. Helaas begint de finale erg slecht voor Tech United. Binnen 10 seconden na het fluitsignaal ligt de bal al in het doel van keeper Hans van Sleutelen en kijken we tegen een achterstand aan. Water speelt erg goed en is efficiënt in hun spel. Bovendien is het lastig om de verdediging van de Chinezen te doorbreken. In de eerste helft komen ze sterk op 3-0 waarna wij vlak voor rust nog een tegentreffer kunnen maken. Ook de tweede helft is erg spannend, maar helaas is het alleen Water dat nog weet te scoren. Eindstand; 4-1 voor Water. De teleurstelling is groot bij het team maar we kunnen met opgeheven hoofd het toernooi verlaten. We hebben veel vooruitgang geboekt en Water is de terechte winnaar van de finale.

AMIGO en SERGIO moeten in de finale 100 punten goedmaken om de wereldtitel naar zich toe te grijpen. Het team verwacht dat ze bij een goede uitvoering van de finale zeker kans maken om op de eerste plaats te eindigen. Tech United is in de finale als derde aan de beurt. In de finale gaat het echter goed mis. Bij het starten van de challenge raakt de Kinect-camera van SERGIO in een error. De herstart kost veel tijd waardoor er maar een paar minuten overblijven om iets te kunnen laten zien. De overgebleven tijd is helaas veel te weinig om nog iets te kunnen laten zien. “Dit was de best voorbereidde en slechtst uitgevoerde demonstratie ooit”, aldus teamlid Sjoerd van den Dries. Het Duitse team Homer zet hierna een goede huishoudrobot-demonstratie neer en pakt hiermee de wereldtitel. AMIGO en SERGIO eindigen uiteindelijk op een vierde plaats en ze zijn hiermee dus niet in staat gebleken om de stijgende lijn van de afgelopen jaren voort te zetten.

Een week hard werken is voor beide teams dus helaas niet beloond met het gewenste resultaat. Desondanks zijn we trots op wat we met onze groep hebben bereikt. De vernieuwde livestream tijdens de finale is een groot succes gebleken. Ook ons twitterkanaal was booming tijdens de finale. NOS, RTL, Omroep Brabant, Metro, VI, Ministerie van Ondewijs, Cultuur en Wetenschap, NU.nl, Tweakers en alle grote radiostations van Nederland hebben aandacht besteed het resultaat in China. We gaan met beide teams vol goede moed op naar het volgende toernooi, de RoboCup Dutch Open in 2016!