Nieuws


Tech United update met o.a. de kwalificaties!

In de vorige nieuwsbrief is de kwalificatie van het MSL team aan bod gekomen, inmiddels zijn de resultaten bekend! En terwijl het MSL team bezig was met de resultaten, was het @Home team druk bezig met de kwalificatie zelf. Daarnaast heeft een van onze verdedigers, Gregory van der Tandwiel, een extra boost gekregen om sneller te verdedigen. Ook heeft Faculteit Werktuigbouwkunde samen met TMC een nieuw zusje voor de robotfamilie van Tech United verwelkomd. Verder hebben de robots afgelopen week in de spotlights gestaan op Social Media. Je leest het allemaal in de nieuwste nieuwsbrief! 

De resultaten van de MSL kwalificatie zijn terug, en ze zijn goed! Tech United heeft namelijk, op een puntje verschil met de nummer 1, de tweede plaats behaald! Het Portugese team CAMBADA ging er vandoor met de eerste plaats. Het voetbalteam van Tech United is dus gekwalificeerd voor de wereldkampioenschappen in Nagoya! Deze resultaten hebben verder geen invloed op de competitie, maar het is altijd fijn om te weten wat de jury vindt.  

De kwalificatie deadline voor het @Home team was op 12 maart. Hierbij deed het @Home team mee voor de OPL (AMIGO en SERGIO) en de DSPL (Toyota HSR) league mee. In tegenstelling tot de MSL kwalificatievideo heeft de kwalificatievideo van @Home geen tijdslimiet, zo heeft het team genoeg tijd om duidelijk te laten zien wat ze kunnen! De kwalificatiepagina van @Home is hier te vinden. Nu is het afwachten of @Home MSL gaat vergezellen naar Nagoya!

Naast het nieuwe 8-wielige platform, zijn er ook andere hardware-ontwikkelingen bij de voetbalrobots. Zo heeft nummer 6, Gregory van der Tandwiel, nieuwe omniwielen gekregen om nog sneller te kunnen accelereren! 

Over het zusje van AMIGO en SERGIO werd al langer gespeculeerd, maar 28 februari was het dan echt zo ver en werd PEPPER uitgepakt. PEPPER is mede door TMC aangeschaft, en TMC is hiermee ook weer officieel sponsor van Tech United geworden! PEPPER zal vooral binnen het TU terrein mensen assisteren, maar om dat mogelijk te maken moet er natuurlijk nog het een en ander geprogrammeerd worden. Daar wil Tech United graag haar steentje bijdragen. Omdat SERGIO uiteraard niet achter wil blijven met een zusje met zulke strakke looks, krijgt hij op dit moment nieuwe 3D geprinte kappen. Deze kappen worden door sponsor SKM verzorgd. 

Pepper had een week later haar eerste debuut in de media op NOS op 3 tijdens een live Q&A vanuit het @Home-lab. De live Q&A ging over robots die banen overnemen en Jesse, de projectmanager Robotica, was als specialist aanwezig om alle vragen van de kijkers te beantwoorden. Mocht je nieuwsgierig zijn; hier is het filmpje te zien.  

In de volgende nieuwsbrief komt uiteraard meer nieuws over PEPPER en de @Home kwalificatie. Daarnaast komen de Portuguese en German Open er weer aan, waar we uiteraard ook wat over zullen vertellen. De Toyota HSR wordt in april verwacht, dus bereid je maar weer voor op spannende ‘unpacking’ foto’s! 

 

Update met een blik op aankomend jaar!

De vorige nieuwsbrief eindigde met een spannend vraagstuk; Zal het @Home team een Human Support Robot (HSR) krijgen om mee te mogen doen aan de RoboCup @Home Domestic Standard Platform League (DSPL)? En na veel geduld en veel hopen hebben we een antwoord… @Home krijgt een HSR!! Met veel trots en plezier kijken we uit naar de competitie binnen de Domestic Standard Platform League. 

Het MSL team heeft zich de afgelopen weken bezig gehouden met de kwalificatie voor het wereldkampioenschap in Japan die eind juli zal plaats vinden. De kwalificatie ronde bestaat uit het schrijven van een paper met daarin de laatste ontwikkelingen en het laten zien van skills door middel van een video. In de kwalificatie video is onder andere onze eerste prototype van het nieuwe 8-wielige platform te zien! 

Niet alleen binnen ons eigen team zijn we innovatief bezig, afgelopen week kregen wij een ontzettend gaaf resultaat te zien van het profielwerkstuk van Bram Odenthal! Bram is anderhalf jaar geleden bij ons langs geweest met de vraag of hij de voetbal robots eens van dichtbij mocht zien. Met wat hij toen geleerd heeft, heeft hij een volledig functionerende robot nagemaakt van Lego! De werkende voetbalrobot bestaat uit omniwielen, vision, balbehandeling en schietmechanisme!  

Tech United is haar jaar begonnen met een paar mooie renoveringen. Zo is het veld gepimpt met nieuwe sponsorspandoeken en hebben we nieuwe banners waarmee we aan iedereen onze prachtige resultaten kunnen laten zien. 

Beide teams hebben nieuwe robots, nieuwe spandoeken, nieuwe banners; Tech United heeft weer zin in dit nieuwe jaar!

Update met o.a. Willem Wever, frisdrank douche en

Hoewel de wereld kampioenschappen in Japan op zich laten wachten, zitten beide teams niet stil! Het MSL-team is voorbereidingen aan het treffen voor de jaarlijkse workshop in Kassel. Tijdens de driedaagse workshop presenteren verschillende teams hun ontwikkelingen, discussiëren ze over de wedstrijdregels en werken zij samen aan een nieuwe gezamenlijke ontwikkeling. 

Dit jaar gaan de deelnemers samen werken aan de SimulatorLink, welke het mogelijk maakt om een wedstrijd te simuleren waarbij de software van twee verschillende teams tegen elkaar speelt. Met onze tegenstanders verspreid over de hele wereld zijn oefenwedstrijden erg lastig. Waarom real-life wedstrijden spelen als je het ook kan simuleren?! Door middel van deze simulaties kunnen we belangrijke verbeterpunten detecteren. De eerste opzet van deze SimulatorLink is al gemaakt door ons team. Tijdens de workshop zal dit worden uitgebreid in samenwerking met de andere teams. 

Het @Home-team is druk bezig voor de German Open, waar zij iedereen van hun stoel af gaan blazen met een nieuwe versie van de Object Recognition-software. Zogenaamde Neural Networks worden toegepast om AMIGO’s object- en personen herkenning te verbeteren. Deze toepassing is nu al een succes en een demonstratie kan hier worden bekeken.  

AMIGO grijpt helaas nog al eens mis bij de wereldkampioenschappen, vandaar dat er op dit moment gewerkt wordt aan haar grijp-techniek. Tijdens het oefenen gaat dit wel eens mis, afgelopen week bijvoorbeeld creëerde AMIGO een frisdrank-douche door een Fanta-blikje op de grond te gooien. Verder krijgen AMIGO en SERGIO misschien een nieuwe vriend erbij. Aankomend jaar wil het @Home-team gaan deelnemen in de nieuwe @Home tak, de Domestic Standard Platform League (DSPL). In deze league gebruiken alle teams dezelfde robot, namelijk de Toyota Human Support Robot, om dezelfde challenges als AMIGO uit te voeren. 

Twee weken geleden zaten beide teams, net als vroeger, voor de tv om Willem Wever en Denktank te kijken. Ook hebben we de voetbalrobots gedemonstreerd op Bright Day, een bekend evenement voor jong en oud waar techniek gepromoot wordt! Ook Maxim Hartman was hier aanwezig en is nog even bij ons komen kijken. In dit filmpje is te zien dat hij ons ‘te nerderig’ vindt; maar dat zien wij gewoon als een compliment! 

In de volgende nieuwsbrief vertellen we jullie natuurlijk alles over hoe de workshop in Kassel is verlopen en de vorderingen van het @Home-team. 

Update met o.a. vanavond in het Klokhuis: het zorg

Sinds RoboCup 2016 zijn beide teams alweer hard aan het werk voor het aankomende seizoen. Het @Home-team kan niet wachten op de Klokhuis uitzending van vanavond, met als onderwerp het zorgrobot duo! Het MSL-team is begonnen aan de ontwikkeling van een nieuwe veldspeler, die zelfs de geduchte tegenstander China voorbij zal sprinten. Over ongeveer twee weken hopen we met deze nieuwe veldspeler het voetbalveld op de TU/e te kunnen betreden.

Het MSL-team is de TURTLEs mentaal aan het trainen voor aankomend seizoen met als eerste stap het synchroon laten lopen van de computerklokken. Hierbij maken ze gebruik van een ‘virtuele’ aanvoerder die alle klokken op één lijn krijgt, door ze te middelen. Hier laten de TURTLEs graag zien hoe ze vorderen. Wanneer het gehele team op één lijn loopt wordt het wereldmodel meer waarheidsgetrouw.

De TURTLEs leren niet alleen nieuwe trucjes, ook de al vergaarde skills blijven we trainen, zoals penalty’s schieten. Op het WK is namelijk gebleken dat het belangrijk is deze vaardigheid goed te beheersen. Daarom hebben onze TURTLEs in september, tijdens het afscheid van de burgemeester van Eindhoven, Rob van Gijzel, het opgenomen tegen oud-voetballers, André Ooijer en René van de Kerkhof. Aangezien het op gaten schieten Robin van Perslucht soepeltjes afging, waren er twee oud-voetballers en één oud-burgemeester nodig om een penalty te stoppen van onze topscoorder.

Begin oktober is een select gezelschap van Tech United, waaronder Gregory van der Tandwiel, afgereisd naar Kopenhagen voor de GOTO conferentie. We waren hier uitgenodigd om de visie van RoboCup uit te dragen en hierover gedachten te wisselen tijdens een paneldiscussie met Dan NorthGregory Pelcha en Jørn Larsen. Daarna, tijdens de afsluiting van de conferentie hebben alle bezoekers de wereldkampioen mogen ontmoeten. 

Ook de internationale media is nieuwsgierig naar ons, zo is de Taiwanese televisie op bezoek geweest in de woonkamer van AMIGO en SERGIO. De zender TVBS heeft een opname gemaakt over het zorgrobot duo. Deze televisiezender is voor ons misschien iets moeilijker te volgen, maar vanavond komt er een aflevering van Klokhuis over zorgrobots! Wij mogen al verklappen wie er de hoofdrol spelen in deze aflevering: AMIGO en SERGIO! Kijk deze aflevering vanavond op Ned3 om 18:20 of via de link

Voetbalrobots wereldkampioen en zorgrobots vice-we

 

Voetbalrobots wereldkampioen en zorgrobots vice-wereldkampioen!

De laatste dag van RoboCup 2015 staat in het teken van de grote finales. Zowel de voetbalrobots als zorgrobots kunnen vandaag de wereldtitel veroveren. Dit zou een fantastische beloning zijn voor de teams die de laatste maanden hard naar deze dag toe hebben gewerkt.

AMIGO en SERGIO staan nu tweede en moeten in de finale ruim 100 punten inhalen om de wereldtitel te bemachtigen. Tech United is in de finale als vierde aan de beurt. AMIGO en SERGIO gaan een uitgebreidere versie van de Restaurant Challenge laten zien. SERGIO zal eerst de ruimte verkennen en het World Model ontwikkelen. Met deze kaart zal ook gedemonstreerd worden dat deze constant updatet, dit zal gebeuren door enkele objecten te verplaatsen en te laten zien dat het world model mee verandert. Dan zal SERGIO een bestelling aannemen en naar AMIGO gaan om deze op te halen. AMIGO en SERGIO zullen via spraak communiceren met elkaar over de bestelling. Dan zal AMIGO de bestelling op het dienblad van SERGIO zetten en hij brengt hem vervolgens naar de tafel waar de klant zit. Janno, de teamleider; “De finale ging goed op wat kleine imperfecties na, een prima uitvoering dus.”

De eindscore van de finale wordt voor 25% bepaald door de jury uit de @Home League, 25% door de jury van mensen uit het ‘executive board’ en 50% door de scores van de challenges uit Stage I & II. Na intens jury overleg is de einduitslag bekend. Tech United is 2e geworden op het WK RoboCup 2016 @Home, een topprestatie! Het Duitse team ToBi gaat er met de wereldtitel vandoor.

Voor de voetbalrobots staat er eerst een halve finale op het programma tegen het Chinese NuBot. We hebben nooit een wedstrijd tegen deze tegenstander gehad tijdens dit toernooi, dus veel ervaring met hun speelwijze hebben we helaas niet. De wedstrijd begint met problemen met Wi-Fi waardoor de wedstrijd later begint. Als ze eenmaal begonnen zijn blijft het nog lang spannend. Tech United heeft veel kansen op doel, maar de verdediging van NuBot weet ze goed tegen te houden. Na zeven minuten kom het eerste doelpunt van Tech United. Net voor het einde van de eerste helft scoort Tech United opnieuw en staat het 2-0. De tweede helft begint gelijk met een goal van Tech United en anderhalve minuut later weten ze de bal opnieuw in het goal te plaatsen. De plek in de finale zit eraan te komen! In de laatste minuut scoort Tech United nog een keer en plaatsen zich met een score van 5-0 in de finale! Na deze wedstrijd maakt het team zich klaar voor de droomfinale van het toernooi; Tech United tegen Water. Het Chinese team heeft onze wereldtitel al twee keer afgepakt en we zijn klaar om hem terug te nemen! Om 15.00 uur is iedereen van het team er klaar voor. De livestream loopt en de robots hebben verse batterijtjes. De wedstrijd begint met een schot op ons doel van Water, maar al snel neemt Tech United over en scoort binnen 3 minuten. De tweede goal van ons volgt al snel daarna. Net voor het einde van de eerste helft scoort Water. We gaan de rust in met een stand van 2-1. De tweede helft gaat qua schoten op goal gelijk op. In de 9e minuut van de tweede helft scoort Water. Wij krijgen nog een kans met een corner maar helaas het eind signaal klinkt en verlenging begint. Water gaat er hard op in en krijgt een rode kaart voor het inrijden op de boarders. De tweede helft van de verlenging wordt gescoord door Water waardoor de spanning hoog oploopt bij Tech United. En daar is de goal waar we op aan het wachten zijn van Tech United! Een gelijk spel aan het eind van de wedstrijd, tijd voor penalties. Gelukkig is Hans van Sleutelen al in topvorm! Hij houdt alle 5 de penalties tegen van Water. Nu zijn wij aan de beurt en direct met de eerste zet slaan we onze slag en passeren we de Chinese keeper! We hebben de wereldtitel te pakken! Tech United WERELDKAMPIOEN ROBOTVOETBAL 2016!!! Vol vreugde en trots plaatst het team de robots in de flightcases voor de reis naar huis.  

Dag 2 op RoboCup 2016

Dag 2 op RoboCup 2016

Voor AMIGO en SERGIO stonden er vandaag drie challenges op het programma; Manipulation & Object Recognition, Follow & Guide en General Purpose Service Robot. Net als bij de vorige challenges worden ook deze onderdelen driemaal getest. De eindscore is het gemiddelde van de twee hoogste resultaten. Bij de tweede poging pakt AMIGO bij Manipulation & Object Recognition netjes een paprika en een pak pasta uit de kast. Hierna moet SERGIO deelnemen aan de Follow & Guide challenge, die hem helaas de eerste keer niet zo goed af gaat. Hij heeft geen zin om de jury te volgen en blijft lekker staan. Gelukkig doet hij dat de tweede keer beter. Hij heeft alleen wat moeite met het vermijden van hangende linten, maar deze kunnen gelukkig nog uit de weg gehaald worden. Dan is er nog de General Purpose Service Robot Challenge, AMIGO gaat de arena in en daar wordt hem een van tevoren onbekende opdracht gegeven die hij dan uit moet voeren. Een voorbeeld van zo’n opdracht is een object ophalen vanuit een andere ruimte. Deze gaat helaas tot driemaal toe niet als gewenst. Gelukkig snapt hij vaak wel wat er van hem gevraagd wordt, maar motorisch krijgt hij het niet goed voor elkaar. Vandaag een iets mindere dag maar wel de derde positie in de ranking!

Voor de voetbalrobots stonden er vandaag twee belangrijke wedstrijden op de planning. Tegen huidige wereldkampioen Water uit China en tegen het altijd sterke CAMBADA uit Portugal. In de eerste helft heeft Water veel kansen op doel maar onze keeper houdt alles tegen. Tech United daarentegen grijpt haar kansen wel en schiet de bal twee keer in het doel achter de Chinese keeper. Helaas is de keeper na de eerste helft wat vermoeid geraakt en lukt het hem tweemaal niet om de bal uit het doel te houden. Eindstand 2-2. Dit is zeker geen slechte prestatie tegen de huidige wereldkampioen. In de wedstrijd tegen CAMBADA scoort Tech United aan het einde van de eerste helft. In de tweede helft lukt het goed om CAMBADA van het scoren af te houden maar in de allerlaatste seconde van de wedstrijd schieten de Portugese robots toch een bal langs onze keeper. Eindstand 1-1. Om de wedstrijd toch winnend af te sluiten hebben we fink ons best gedaan tegen Carpe Noctem uit Kassel en een mooie eindstand van 15-0 neergezet.

Tech United goed van start op RoboCup 2016

Tech United goed van start op RoboCup 2016

De eerste wedstrijddag van RoboCup 2016 is achter de rug. Deze is voor beide teams succesvol verlopen. Voor de zorgrobots stonden er drie challenges op het programma. SERGIO moest navigeren en obstakels herkennen en ontwijken en tijdens de Speech Recognition kreeg hij flink wat vragen voorgeschoteld. Het antwoorden van de vragen ging goed, maar SERGIO had wat moeite met het oriënteren waar de persoon staat. Ook AMIGO is in actie gekomen op de eerste dag. Tijdens Person Recognition Challenge krijgt AMIGO een persoon te zien die vervolgens in het publiek gaat staan. Het was aan AMIGO de taak om deze persoon aan te wijzen en enige achtergrond te geven, zoals man/vrouw of leeftijdscategorie.

De voetbalrobots hebben inmiddels ook hun eerste wedstrijden gespeeld. Al vroeg in de ochtend stond de wedstrijd tegen Carpe Noctem op het programma. Deze wedstrijd werd met maarliefst 11-0 gewonnen! Ook de Eindhovense ASML Falcons en Hibikino-Musashi uit Japan werden met overtuigende cijfers verslagen. Tijdens de eerste dag weten onze voetbalrobots maarliefst 32 keer te scoren en heeft onze keeper Hans van Sleutelen de 0 gehouden. Een geweldige start voor de voetbalrobots!