Nieuws


Tech United verliest na zenuwslopende finale

Het toernooi is weer afgelopen! Na een mooie week in het regenachtige Braganca heeft Tech United na een zenuwslopende finale verloren van het Portugese team CAMBADA met 1-2. 

Na twee goede poule rondes, waar in Tech United 5 wedstrijden gespeeld heeft en maar liefst 73 doelpunten heeft gemaakt en slechts 2 tegendoelpunten incasseerden, begint de finaledag voor Tech United in de halve finale tegen het Portugese team 5DPO. De doelpuntenrijke halve finale (13-0) zorgt ervoor dat Tech United de finale mag spelen om 14.00 met als tegenstander: CAMBADA. Dezelfde tegenstanders als tijdens de finale in Eindhoven een maand geleden. Deze finale eindigde in een 2-0 in het voordeel van Tech United, maar dat wil niets zeggen voor deze finaledag waar CAMBADA een thuiswedstrijd speelt. 

CAMBADA start aanvallend en al snel volgt de eerste poging op doel. De verradelijke lobjes van CAMBADA hebben de doelman van Tech United in het verleden al vaker weten te passeren, maar gedurende deze eerste helft houdt Hans van Sleutelen zijn doel goed schoon. Tot irritatie toe bij de Portugese conculega's. Een tactische wijziging van CAMBADA zorgt ervoor dat zij tot veel aan aanvallen toe komen. Gelukkig ligt Tech United's effectiviteit hoger en belandt ]eerste doelpoging achter de Portugese keeper. Tijdens de tweede helft probeert Tech United de aanvallen van Portugal te blokkeren, helaas niet altijd succesvol, al snel ligt de gelijkmaker erin en ook de winnende treffer schieten ze achterin onze goal. Na de gewonnen finale in Eindhoven, valt deze wedstrijd de kant van CAMBADA op. De teams zijn aan elkaar gewaagd en kijken uit naar het wereldkampioenschap in Leipzig eind juni!

Voetbalrobots in Portugal op Robótica 2016

Voetbalrobots in Portugal op Robótica 2016

Op dit moment is een deel van het team in het Portugese Bragança aanwezig om mee te doen aan Robótica 2016. In dit toernooi strijden drie Portugese teams en twee Nederlandse teams om de titel. Naast Tech United zijn ook de ASML Falcons als Nederlands team aanwezig. Dit toernooi is de laatste krachtmeting voor RoboCup 2016 in Leipzig. Vandaag zullen de eerste wedstrijden plaatsvinden. De finale staat op zondag gepland. Meer informatie over het toernooi is hier te vinden.

Twee hoofdprijzen op RoboCup European Open 2016

Twee hoofdprijzen op RoboCup European Open 2016

Tech United heeft de RoboCup European Open 2016 in eigen huis uiterst succesvol afgesloten met twee hoofdprijzen. In de Middle Size League werd vanmiddag in de finale met 2-0 gewonnen van het Portugese CAMBADA. De halve finale werd eerder op de dag met 20-0 gewonnen van de ASML Falcons. De voetbalrobots gingen als favoriet de finale in en hebben tot de finale alle wedstrijden op het toernooi winnend af weten te sluiten. Ook in de finale bleef Tech United sterk en gaf weinig kansen weg. Na een gelijkwaardige eerste helft (0-0) hebben de voetbalrobots uit Eindhoven toch nog de overwinning naar zich weten toe te trekken en stond er na het tweede kwartier 2-0 op het scorebord. 

In de @Home League moesten zorgrobots AMIGO en SERGIO het ondermeer opnemen tegen de nummer één en drie van het afgelopen WK. Een sterk deelnemersveld dus. Het ging lang gelijk op tussen de teams maar door een goede laatste dag had het zorgrobotduo uit Eindhoven een goede uitgangspositie in de finale. In deze finale hebben ze een nagenoeg foutloze performance neergezet en is de winst geen moment meer in gevaar geweest. AMIGO en SERGIO mogen zich nu officieel de beste zorgrobots van Europa noemen. Bovendien is er een goede basis gelegd voor het WK RoboCup 2016 in Leipzig. 

RoboCup European Open 2016

Eindhoven organiseert RoboCup European Open 2016

De website voor dit spectaculaire robot event is online! De RoboCup European Open 2016 zal plaatsvinden vanaf 30 maart t/m 3 april in het Evoluon in Eindhoven. Vanaf woensdag 30 maart zullen de deuren worden geopend voor bezoekers. Deelnemers uit landen van over de hele wereld zullen tegen elkaar strijden in verschillende robotcompetities. In de RoboCup Soccer league komen teams uit de Small Size League, Middle Size League en Standard Platform League. De robotteams uit deze competities spelen voetbal op verschillende niveaus. Naast de voetbalcompetitie is er ook de @Home League. Zorgrobots voeren taken uit in een huishoudelijke omgeving, zoals drinken serveren, opruimen of mensen redden in een noodsituatie. Naast deze zogenoemde major leagues, waar voornamelijk teams van universiteiten aan deelnemen zijn er ook competities voor jeugd t/m 17 jaar. Kinderen komen met hun dansende robots, voetballende robots en reddingsrobots. Op www.robocupeuropeanopen.org vind je alles over dit toernooi.

Helaas geen titel voor Tech United op finaledag

Helaas geen titel voor Tech United op finaledag RoboCup 2015

De laatste dag van RoboCup 2015 staat in het teken van de grote finales. Zowel de voetbalrobots als zorgrobots kunnen vandaag de wereldtitel veroveren. Dit zou een fantastische beloning zijn voor de teams die de laatste maanden hard naar deze dag toe hebben gewerkt.

Voor de voetbalrobots staat er eerst een halve finale op het programma tegen het Chinese ARES. Zij spelen met de oude robots van Water en ook hun speelstijl is vergelijkbaar. Eerder dit toernooi hebben we al 5-5 gelijk gespeeld tegen dit team dus het belooft een spannende pot te worden. De voetbalrobots gaan in deze wedstrijd goed van start en komen al snel op voorsprong. Deze voorsprong wordt de hele wedstrijd niet meer afgegeven en de winst komt niet in het gevaar. Na 30 minuten staat er een degelijke 4-2 op het scorebord in het voordeel van Tech United. Na deze wedstrijd maakt het team zich klaar voor de droomfinale van het toernooi; Tech United tegen Water. Het Chinese team heeft ons in 2013 in eigen huis beroofd van de wereldtitel dus deze finale in China geeft de wedstrijd nog meer lading. Om 9.00 uur Nederlandse tijd is iedereen van het team er klaar voor, de livestream loopt en de robots hebben verse batterijtjes. Helaas begint de finale erg slecht voor Tech United. Binnen 10 seconden na het fluitsignaal ligt de bal al in het doel van keeper Hans van Sleutelen en kijken we tegen een achterstand aan. Water speelt erg goed en is efficiënt in hun spel. Bovendien is het lastig om de verdediging van de Chinezen te doorbreken. In de eerste helft komen ze sterk op 3-0 waarna wij vlak voor rust nog een tegentreffer kunnen maken. Ook de tweede helft is erg spannend, maar helaas is het alleen Water dat nog weet te scoren. Eindstand; 4-1 voor Water. De teleurstelling is groot bij het team maar we kunnen met opgeheven hoofd het toernooi verlaten. We hebben veel vooruitgang geboekt en Water is de terechte winnaar van de finale.

AMIGO en SERGIO moeten in de finale 100 punten goedmaken om de wereldtitel naar zich toe te grijpen. Het team verwacht dat ze bij een goede uitvoering van de finale zeker kans maken om op de eerste plaats te eindigen. Tech United is in de finale als derde aan de beurt. In de finale gaat het echter goed mis. Bij het starten van de challenge raakt de Kinect-camera van SERGIO in een error. De herstart kost veel tijd waardoor er maar een paar minuten overblijven om iets te kunnen laten zien. De overgebleven tijd is helaas veel te weinig om nog iets te kunnen laten zien. “Dit was de best voorbereidde en slechtst uitgevoerde demonstratie ooit”, aldus teamlid Sjoerd van den Dries. Het Duitse team Homer zet hierna een goede huishoudrobot-demonstratie neer en pakt hiermee de wereldtitel. AMIGO en SERGIO eindigen uiteindelijk op een vierde plaats en ze zijn hiermee dus niet in staat gebleken om de stijgende lijn van de afgelopen jaren voort te zetten.

Een week hard werken is voor beide teams dus helaas niet beloond met het gewenste resultaat. Desondanks zijn we trots op wat we met onze groep hebben bereikt. De vernieuwde livestream tijdens de finale is een groot succes gebleken. Ook ons twitterkanaal was booming tijdens de finale. NOS, RTL, Omroep Brabant, Metro, VI, Ministerie van Ondewijs, Cultuur en Wetenschap, NU.nl, Tweakers en alle grote radiostations van Nederland hebben aandacht besteed het resultaat in China. We gaan met beide teams vol goede moed op naar het volgende toernooi, de RoboCup Dutch Open in 2016!

Beide teams bereiken finaledag RoboCup 2015

Beide teams bereiken finaledag RoboCup 2015

De vijfde dag van RoboCup 2015 staat voor beide teams in het teken van kwalificatie voor de finale van morgen. AMIGO moet na stage 2 bij de beste vijf eindigen voor een plek in de finale en de voetbalrobots moeten eerste of tweede worden in de poule voor een ticket naar de halve finale.

Voor de voetbalrobots begint de dag met een wedstrijd tegen CS_Rob. Deze Chinese tegenstander moet echter al na 7 minuten de strijd staken door technische problemen. Eindstand; 7-0. Als tweede tegenstander betreedt het Iraanse MRL het veld. In voorgaande jaren is dit altijd een geduchte tegenstander geweest maar dit jaar lijkt hun verzet definitief gebroken. Na 30 minuten staat het 8-0 voor Tech United en kun we ons bij winst in de laatste partij verzekeren van de eerste plaats in de poule. De tegenstander in deze wedstrijd is het Chinese Robit. Binnen een half uur staat het scorebord al op 17-0 voor de helden uit Eindhoven. Deze eerste plaats in de poule betekent dat we morgen in de halve finale spelen tegen de nummer twee van de andere poule, ARES. De hoogtepunten van deze wedstrijden zijn hier te bekijken.

Voor de voetbalrobots begint de dag met een wedstrijd tegen CS_Rob. Deze Chinese tegenstander moet echter al na 7 minuten de strijd staken door technische problemen. Eindstand; 7-0. Als tweede tegenstander betreedt het Iraanse MRL het veld. In voorgaande jaren is dit altijd een geduchte tegenstander geweest maar dit jaar lijkt hun verzet definitief gebroken. Na 30 minuten staat het 8-0 voor Tech United en kun we ons bij winst in de laatste partij verzekeren van de eerste plaats in de poule. De tegenstander in deze wedstrijd is het Chinese Robit. Binnen een half uur staat het scorebord al op 17-0 voor de helden uit Eindhoven. Deze eerste plaats in de poule betekent dat we morgen in de halve finale spelen tegen de nummer twee van de andere poule, ARES. De hoogtepunten van deze wedstrijden zijn hier te bekijken.

Toepasselijk starten AMIGO en SERGIO met de Wake Me Up Challenge. In deze challenge moet AMIGO iemand wakker maken, een krantje bezorgen en vervolgens een lekker ontbijtje brengen. AMIGO doet het redelijk tijdens deze challenge. Helaas laat hij het pakje cereals vallen voordat hij bij de tafel is. Desondanks behaalt hij een gedeelde tweede plaats bij deze challenge. Hierna staat de RoboNurse op het programma. Dit is een lastige challenge en AMIGO kon het gewenste pillendoosje zien, maar was niet in staat om het op te pakken. Ook het deken dat op de grond lag kan AMIGO niet oppakken. De bejaarde man wordt hierna zelf aan het werk gezet om de spullen op te pakken. De RoboNurse wordt gevolgd door de laatste challenge voor de finale, de Restaurant Challenge. Dit is de enige challenge die niet in de @Home-area plaatsvindt maar in een ruimte die vlak voor de challenge pas bekend wordt. Tijdens deze challenge moet AMIGO bestellingen opnemen en de juiste drankjes bij de juiste personen afleveren. Deze challenge is op de TU/e uitvoerig getest en we hopen hier erg veel punten mee te pakken. Helaas gaat er tijdens de challenge veel mis en staat het team met de handen in het haar. Vlak voor het einde van de beschikbare tijd begint SERGIO dan toch aan zijn opdrachten waardoor er toch nog wat punten zijn gescoord. Morgen om 6.00 uur Nederlandse tijd staat de finale gepland. De finale is vergelijkbaar met de Open Challenge en zal dus door beide robots samen worden uitgevoerd. Het zorgrobot-duo gaat met een derde plaats de finale in en staat 100 punten achter op de nummer één WrightEagle. De strijd is dus nog niet gestreden en alles is nog mogelijk!

Morgen is dus D-day voor beide teams. De voetbalrobots zullen eerst ARES moeten verslaan om daarna in de finale aan te treden tegen de waarschijnlijke finalist Water. AMIGO en SERGIO zullen hun beste omniwieltje voor moeten zetten om de 100 punten achterstand in te halen. Benieuwd naar wat AMIGO en SERGIO in de eerste fase van het toernooi hebben gedaan? Bekijk dan hier de highlights van stage 1.

We doen ons best om de voetbalwedstrijden van morgen via de livestream uit te zenden. De finale staat gepland om 9.00 uur Nederlandse tijd dus dat is een mooie tijd om thuis of op kantoor even in te schakelen. Kunnen we de 300+ kijkers van de finale vorig jaar overtreffen?

Enerverende vierde dag op RoboCup 2015

Enerverende vierde dag op RoboCup 2015

Na het succes van gisteren beginnen we vol goede moed aan de vierde dag van RoboCup 2015. Een compilatie van de voetbalwedstrijden van gisteren is hier te bekijken. De voetbalrobots hebben zich gekwalificeerd voor de winnaars-poule waarin ze vandaag vier wedstrijden zullen afwerken. Voor AMIGO en SERGIO staan er drie challenges op het programma.

De voetbalrobots bijten het spits af in poule A tegen het Chinese Robit. Het spel is al aardig verbeterd ten opzichte van gisteren en in de eerste helft wordt er vier keer gescoord en omdat het Robit in de tweede helft niet meer verder kan spelen winnen we de wedstrijd met 7-0. De tweede wedstrijd in de verder volledig Chinese poule wordt gespeeld tegen NuBot. Een tegenstander die regelmatig sterk voor de dag komt. Tijdens deze wedstrijd hebben ze echter wat problemen met verschillende spelers waardoor de teller snel oploopt. Stand na 30 minuten; 11-0 in het voordeel van Tech United. Om 9.00 uur Nederlandse tijd staat de kraker van de dag op het programma. All time concurrent Water is de tegenstander. Dit team is razendsnel en hun sterke robots zijn moeilijk af te stoppen. De wedstrijd wordt druk bezocht door het publiek en het is een echte kraker, letterlijk en figuurlijk. Doordat geen van beide teams aan elkaar toe willen geven gaan ze op volle kracht van start. Doordat er regelmatig fikse botsingen ontstaan vallen onze robots één voor één uit. Uiteindelijk staat onze keeper Hans van Sleutelen nog maar met één veldspeler op het tapijt maar desondanks weten ze de schade te beperken in de eerste helft; 1-0 in het voordeel van Water. Ook de Chinezen komen de eerste helft niet geheel zonder schade door. Eén van hun robots staat op een gegeven moment zelfs in brand. In lichte paniek wordt de robot van het veld gehaald en wordt de brand snel geblust. In de rust worden er snel wat pc’s van onze robots gewisseld en kunnen we toch met vier robots de strijd voortzetten. Helaas kunnen we niet voorkomen dat Water op een 2-0 voorsprong komt. Tech United zou Tech United niet zijn als ze niet snel op zoek gaan naar de aansluitingstreffer. Die komt er dan ook in de vorm van een perfect uitgevoerde vrije trap. Desondanks lijdt Tech United het eerste verlies van het toernooi; 2-1. Door dit verlies eindigt Tech United als tweede in de poule achter team Water.

Ook AMIGO en SERGIO beginnen de vierde dag vol goede moed met een eerste plaats in het tussenklassement. Allereerst beginnen ze met de Speech Recognition, een onderdeel dat voor SERGIO geen probleem moet zijn.  Deze challenge start al om 9.00 uur maar naarmate de tijd vordert neemt ook het publiek in de zaal toe. Op het moment dat er naast de arena een aantal Chinese danseressen met discomuziek tevoorschijn komen wordt de wedstrijd dan ook even stilgelegd door de technische commissie. Het is natuurlijk van groot belang dat de robots de mensen goed kunnen verstaan tijdens deze challenge. Op het moment dat het de beurt is aan SERGIO is het echter flink rumoerig in de zaal en kan hij niet zo goed presteren zoals we van hem gewend zijn. Hierdoor lopen we veel punten mis en zakken we van de eerste naar de derde plaats. De volgende challenge is de General Purpose Service Robot. Hierin krijgt AMIGO een willekeurige taak die hij moet uitvoeren. De opdracht die hij krijgt is vaak niet volledig, dus hij zal door moeten vragen om aan de benodigde informatie te komen om de opdracht uit te kunnen voeren. Het lukt AMIGO helaas niet om bij deze challenge de volle punten te pakken dus het succes van de dag hangt af van de Open Challenge, een challenge die vrij door het team ingevuld mag worden. Vanaf dit moment doen alleen de beste tien teams nog mee, de rest is afgevallen. AMIGO en SERGIO voeren deze challenge samen uit en de jury is onder de indruk van het optreden van het zorgrobot-duo. Er wordt een tweede plaats behaald bij deze challenge. Hierdoor stijgen we een plaatsje in het algemeen klassement en sluiten we dag af met een keurige tweede plek. 

Ondanks dat zowel de voetbalrobots als de zorgrobots de leiding in het klassement hebben verloren kunnen we toch met een tevreden gevoel terugkijken op deze dag. Er is altijd ruimte voor verbetering en er wordt hard gewerkt om de robots klaar te maken voor morgen. We hopen dan ook dat de schade bij de voetbalrobots beperkt blijft en dat we met beide teams op volle kracht richting de finaledag van woensdag kunnen gaan. We doen ons best om jullie op de hoogte te houden maar de stabiliteit en snelheid van de internetverbinding laten regelmatig te wensen over. 

De highlights van de afgelopen dagen zijn inmiddels klaar. De highlights van de eerste poule van de voetbalrobots kunnen jullie alvast hier bekijken. De overige filmpjes worden worden ook zo spoedig mogelijk geüpload als de verbinding dat toelaat. Alle uitslagen van vandaag en het schema van morgen zijn terug te vinden op onze live-pagina op de website.