Nieuws


Beide teams bereiken finaledag RoboCup 2015

Beide teams bereiken finaledag RoboCup 2015

De vijfde dag van RoboCup 2015 staat voor beide teams in het teken van kwalificatie voor de finale van morgen. AMIGO moet na stage 2 bij de beste vijf eindigen voor een plek in de finale en de voetbalrobots moeten eerste of tweede worden in de poule voor een ticket naar de halve finale.

Voor de voetbalrobots begint de dag met een wedstrijd tegen CS_Rob. Deze Chinese tegenstander moet echter al na 7 minuten de strijd staken door technische problemen. Eindstand; 7-0. Als tweede tegenstander betreedt het Iraanse MRL het veld. In voorgaande jaren is dit altijd een geduchte tegenstander geweest maar dit jaar lijkt hun verzet definitief gebroken. Na 30 minuten staat het 8-0 voor Tech United en kun we ons bij winst in de laatste partij verzekeren van de eerste plaats in de poule. De tegenstander in deze wedstrijd is het Chinese Robit. Binnen een half uur staat het scorebord al op 17-0 voor de helden uit Eindhoven. Deze eerste plaats in de poule betekent dat we morgen in de halve finale spelen tegen de nummer twee van de andere poule, ARES. De hoogtepunten van deze wedstrijden zijn hier te bekijken.

Voor de voetbalrobots begint de dag met een wedstrijd tegen CS_Rob. Deze Chinese tegenstander moet echter al na 7 minuten de strijd staken door technische problemen. Eindstand; 7-0. Als tweede tegenstander betreedt het Iraanse MRL het veld. In voorgaande jaren is dit altijd een geduchte tegenstander geweest maar dit jaar lijkt hun verzet definitief gebroken. Na 30 minuten staat het 8-0 voor Tech United en kun we ons bij winst in de laatste partij verzekeren van de eerste plaats in de poule. De tegenstander in deze wedstrijd is het Chinese Robit. Binnen een half uur staat het scorebord al op 17-0 voor de helden uit Eindhoven. Deze eerste plaats in de poule betekent dat we morgen in de halve finale spelen tegen de nummer twee van de andere poule, ARES. De hoogtepunten van deze wedstrijden zijn hier te bekijken.

Toepasselijk starten AMIGO en SERGIO met de Wake Me Up Challenge. In deze challenge moet AMIGO iemand wakker maken, een krantje bezorgen en vervolgens een lekker ontbijtje brengen. AMIGO doet het redelijk tijdens deze challenge. Helaas laat hij het pakje cereals vallen voordat hij bij de tafel is. Desondanks behaalt hij een gedeelde tweede plaats bij deze challenge. Hierna staat de RoboNurse op het programma. Dit is een lastige challenge en AMIGO kon het gewenste pillendoosje zien, maar was niet in staat om het op te pakken. Ook het deken dat op de grond lag kan AMIGO niet oppakken. De bejaarde man wordt hierna zelf aan het werk gezet om de spullen op te pakken. De RoboNurse wordt gevolgd door de laatste challenge voor de finale, de Restaurant Challenge. Dit is de enige challenge die niet in de @Home-area plaatsvindt maar in een ruimte die vlak voor de challenge pas bekend wordt. Tijdens deze challenge moet AMIGO bestellingen opnemen en de juiste drankjes bij de juiste personen afleveren. Deze challenge is op de TU/e uitvoerig getest en we hopen hier erg veel punten mee te pakken. Helaas gaat er tijdens de challenge veel mis en staat het team met de handen in het haar. Vlak voor het einde van de beschikbare tijd begint SERGIO dan toch aan zijn opdrachten waardoor er toch nog wat punten zijn gescoord. Morgen om 6.00 uur Nederlandse tijd staat de finale gepland. De finale is vergelijkbaar met de Open Challenge en zal dus door beide robots samen worden uitgevoerd. Het zorgrobot-duo gaat met een derde plaats de finale in en staat 100 punten achter op de nummer één WrightEagle. De strijd is dus nog niet gestreden en alles is nog mogelijk!

Morgen is dus D-day voor beide teams. De voetbalrobots zullen eerst ARES moeten verslaan om daarna in de finale aan te treden tegen de waarschijnlijke finalist Water. AMIGO en SERGIO zullen hun beste omniwieltje voor moeten zetten om de 100 punten achterstand in te halen. Benieuwd naar wat AMIGO en SERGIO in de eerste fase van het toernooi hebben gedaan? Bekijk dan hier de highlights van stage 1.

We doen ons best om de voetbalwedstrijden van morgen via de livestream uit te zenden. De finale staat gepland om 9.00 uur Nederlandse tijd dus dat is een mooie tijd om thuis of op kantoor even in te schakelen. Kunnen we de 300+ kijkers van de finale vorig jaar overtreffen?

Enerverende vierde dag op RoboCup 2015

Enerverende vierde dag op RoboCup 2015

Na het succes van gisteren beginnen we vol goede moed aan de vierde dag van RoboCup 2015. Een compilatie van de voetbalwedstrijden van gisteren is hier te bekijken. De voetbalrobots hebben zich gekwalificeerd voor de winnaars-poule waarin ze vandaag vier wedstrijden zullen afwerken. Voor AMIGO en SERGIO staan er drie challenges op het programma.

De voetbalrobots bijten het spits af in poule A tegen het Chinese Robit. Het spel is al aardig verbeterd ten opzichte van gisteren en in de eerste helft wordt er vier keer gescoord en omdat het Robit in de tweede helft niet meer verder kan spelen winnen we de wedstrijd met 7-0. De tweede wedstrijd in de verder volledig Chinese poule wordt gespeeld tegen NuBot. Een tegenstander die regelmatig sterk voor de dag komt. Tijdens deze wedstrijd hebben ze echter wat problemen met verschillende spelers waardoor de teller snel oploopt. Stand na 30 minuten; 11-0 in het voordeel van Tech United. Om 9.00 uur Nederlandse tijd staat de kraker van de dag op het programma. All time concurrent Water is de tegenstander. Dit team is razendsnel en hun sterke robots zijn moeilijk af te stoppen. De wedstrijd wordt druk bezocht door het publiek en het is een echte kraker, letterlijk en figuurlijk. Doordat geen van beide teams aan elkaar toe willen geven gaan ze op volle kracht van start. Doordat er regelmatig fikse botsingen ontstaan vallen onze robots één voor één uit. Uiteindelijk staat onze keeper Hans van Sleutelen nog maar met één veldspeler op het tapijt maar desondanks weten ze de schade te beperken in de eerste helft; 1-0 in het voordeel van Water. Ook de Chinezen komen de eerste helft niet geheel zonder schade door. Eén van hun robots staat op een gegeven moment zelfs in brand. In lichte paniek wordt de robot van het veld gehaald en wordt de brand snel geblust. In de rust worden er snel wat pc’s van onze robots gewisseld en kunnen we toch met vier robots de strijd voortzetten. Helaas kunnen we niet voorkomen dat Water op een 2-0 voorsprong komt. Tech United zou Tech United niet zijn als ze niet snel op zoek gaan naar de aansluitingstreffer. Die komt er dan ook in de vorm van een perfect uitgevoerde vrije trap. Desondanks lijdt Tech United het eerste verlies van het toernooi; 2-1. Door dit verlies eindigt Tech United als tweede in de poule achter team Water.

Ook AMIGO en SERGIO beginnen de vierde dag vol goede moed met een eerste plaats in het tussenklassement. Allereerst beginnen ze met de Speech Recognition, een onderdeel dat voor SERGIO geen probleem moet zijn.  Deze challenge start al om 9.00 uur maar naarmate de tijd vordert neemt ook het publiek in de zaal toe. Op het moment dat er naast de arena een aantal Chinese danseressen met discomuziek tevoorschijn komen wordt de wedstrijd dan ook even stilgelegd door de technische commissie. Het is natuurlijk van groot belang dat de robots de mensen goed kunnen verstaan tijdens deze challenge. Op het moment dat het de beurt is aan SERGIO is het echter flink rumoerig in de zaal en kan hij niet zo goed presteren zoals we van hem gewend zijn. Hierdoor lopen we veel punten mis en zakken we van de eerste naar de derde plaats. De volgende challenge is de General Purpose Service Robot. Hierin krijgt AMIGO een willekeurige taak die hij moet uitvoeren. De opdracht die hij krijgt is vaak niet volledig, dus hij zal door moeten vragen om aan de benodigde informatie te komen om de opdracht uit te kunnen voeren. Het lukt AMIGO helaas niet om bij deze challenge de volle punten te pakken dus het succes van de dag hangt af van de Open Challenge, een challenge die vrij door het team ingevuld mag worden. Vanaf dit moment doen alleen de beste tien teams nog mee, de rest is afgevallen. AMIGO en SERGIO voeren deze challenge samen uit en de jury is onder de indruk van het optreden van het zorgrobot-duo. Er wordt een tweede plaats behaald bij deze challenge. Hierdoor stijgen we een plaatsje in het algemeen klassement en sluiten we dag af met een keurige tweede plek. 

Ondanks dat zowel de voetbalrobots als de zorgrobots de leiding in het klassement hebben verloren kunnen we toch met een tevreden gevoel terugkijken op deze dag. Er is altijd ruimte voor verbetering en er wordt hard gewerkt om de robots klaar te maken voor morgen. We hopen dan ook dat de schade bij de voetbalrobots beperkt blijft en dat we met beide teams op volle kracht richting de finaledag van woensdag kunnen gaan. We doen ons best om jullie op de hoogte te houden maar de stabiliteit en snelheid van de internetverbinding laten regelmatig te wensen over. 

De highlights van de afgelopen dagen zijn inmiddels klaar. De highlights van de eerste poule van de voetbalrobots kunnen jullie alvast hier bekijken. De overige filmpjes worden worden ook zo spoedig mogelijk geüpload als de verbinding dat toelaat. Alle uitslagen van vandaag en het schema van morgen zijn terug te vinden op onze live-pagina op de website.

Beide teams na derde dag op koers van wereldtitel

Beide teams na derde dag op koers van wereldtitel

Op de derde dag van RoboCup 2015 starten we zoals elke dag om 8.00 uur. De voetbalrobots spelen vandaag hun eerste groepswedstrijden en voor de zorgrobots staan er vier challenges op het programma.

De voetbalrobots spelen hun eerste wedstrijd tegen het Chinese Lushan. Meteen vanaf het begin is het duidelijk dat dit geen lastige wedstrijd zou worden omdat onze tegenstanders een groot deel van de wedstrijd met maar twee robots op het veld staan en hun keeper ontbreekt regelmatig. Na twee keer een kwartier spelen staat er dan ook 20-0 op het scorebord in het voordeel van Tech United. Een uitstekend begin van het toernooi! De tweede wedstrijd spelen we tegen ARES, ook uit China. Dit team is voor ons ook onbekend en we merken op het begin van de wedstrijd meteen dat dit een lastige dobber zou gaan worden. Ondanks een paar prachtige aanvallen en doelpunten van onze kant blijft het de hele wedstrijd spannend wie er aan het langste eind zal trekken. Na een half uur stuivertje wisselen is de eindstand onbeslist; 5-5. De derde wedstrijd van vandaag spelen we tegen een team dat elk jaar wel van de partij is bij RoboCup. Het is het Japanse Hibikino-Musashi. Van begin af aan is het duidelijk eenrichtingsverkeer richting het doel van de Japanners. Onze aanvallen lopen erg soepel en enkele aannames zijn formidabel. De dubbele cijfers worden daarom dan ook ruim gehaald; 15-0. De vierde en laatste wedstrijd wordt vandaag niet meer gespeeld door een opgave van MRL uit Iran. De nummer 4 van vorig jaar en finalist van 2012 kon helaas niet meer spelen. Door drie zeges en een gelijkspel eindigt Tech United als eerste in de poule en spelen we morgen in de winnaars-poule tegen onder andere onze grote Chinese concurrent, het team Water uit Beijing.

Bij AMIGO en SERGIO staan vandaag vier challenges op het programma. Vroeg in de ochtend is er al veel publiek om te kijken naar de eerste challenge. Tijdens deze RoboZoo vermaakt AMIGO de toeschouwers door middel van enkele leuke dansjes. Het publiek kan verschillende QR-codes aan AMIGO aanbieden, waarna hij het bijbehorende dansje zal uitvoeren. Onze Chinese studente en tolk helpt hierbij om het publiek enthousiast te maken. AMIGO doet de challenge erg goed maar doordat we onze fameuze Tech United klompjes uitdelen krijgen we een tijdstraf. De eerste plaats bij deze challenge gaat naar een Chinese robot die verder weinig actie onderneemt maar wel in het Chinees aan het publiek vraagt om hem punten te geven. Het thuisvoordeel is dus ook bij RoboCup aanwezig. Tijdens de tweede challenge moet AMIGO door de arena navigeren. De eerste twee keer gaat dit helaas niet goed maar door een geslaagde derde poging weet AMIGO hier toch veel punten te pakken. De derde challenge is de Person Recognition. Als eerste wordt AMIGO bij deze challenge voorgesteld aan zijn operator, die hij moet onthouden. Vervolgens moet hij in de arena op zoek gaan naar een groep mensen, deze groep mensen vervolgens beschrijven in termen van geslacht en aantal en vervolgens uit deze groep mensen zijn operator herkennen. Al deze stappen doet onze zorgrobot goed en hij eindigt in deze challenge als eerset met 75 van de 150 punten. De laatste challenge voor vandaag is de Object Manipulation. Hierbij moet AMIGO objecten verplaatsen in een kast. Op heb begin ging dit niet helemaal naar wens maar uiteindelijk wist hij het gewenste object toch te verplaatsen, al nam hij daarbij wel bijna de hele kast mee. Ook deze challenge werd gewonnen door AMIGO.

Door het goede optreden van AMIGO staat hij samen met SERGIO na twee competitiedagen op de eerste plaats! Ook de voetbalrobots hebben de eerste plaats in de poule behaald dus beide teams zijn op koers voor de wereldtitel. De successen in China blijven ook in de media niet onopgemerkt. Zowel Omroep Brabant als NU.nl hebben inmiddels aandacht besteed aan dit succes.

Dag twee van RoboCup 2015

Dag twee van RoboCup 2015

Na een altijd hectische eerste setup-dag is het vandaag tijd voor de eerste officiële optredens van onze robots. Voor de voetbalrobots staat als eerste de Technical Challenge op het programma. Deze challenge is om te kijken of de robots onder bepaalde moeilijkere omstandigheden nog steeds goed kunnen voetballen. Vorig jaar werd er voor het eerst kunstgras gebruikt voor het veld waarop de Technical Challenge plaatsvond. Dit jaar vindt de challenge weer op het kunstgras plaats en moeten de robots binnen 5 minuten zoveel mogelijk naar elkaar overpassen zonder gebruik te maken van WiFi. De robots staan dus niet direct met elkaar in contact en het is dus ook niet mogelijk om hun posities aan elkaar door te geven.  Doordat we gisteren wat problemen zijn tegengekomen bij de voorbereiding van de challenge is het de robots helaas niet gelukt om succesvol naar elkaar over te passen. Hierna was het de beurt aan teamleidster Lotte voor de Scientific Challenge. In haar presentatie legde ze onder andere uit hoe het mogelijk is om de 3D-positie van een bal in de lucht te kunnen bepalen door het combineren van 2D-beelden van verschillende robots.

AMIGO en SERGIO starten als eerste met de Robot Inspection. Hierbij moeten de robots door de deur de @Home-area inrijden en wordt de noodstop getest. Als de robots niet door deze keuring komen mogen ze niet meedoen aan volgende challenges. Voor SERGIO is dit zijn eerste optreden op een wereldkampioenschap en dat is goed te zien. Na het openen van de deur schiet hij rap de @Home-area in. Te snel volgens de jury. Bovendien rijdt SERGIO over de voet van een jurylid heen, wat hem strafpunten oplevert. Ook de test van AMIGO gaat volgens de jury niet helemaal vlekkeloos. Het team heeft een andere mening maar de jury vindt dat AMIGO te snel draaide op het moment dat er iemand achter hem stond. Al met al zijn dit geen grote fouten en hebben beide robots zich gekwalificeerd om aan de rest van het toernooi mee te doen. De Robot Inspection wordt gevolgd door de Poster Session waarin teamleider Janno de nieuwe ontwikkelingen van beide robots presenteert.

Zoals altijd moet er nog veel gebeuren maar de vorderingen lopen gestaag. Morgen starten de voetbalrobots om 04.00 uur Nederlandse tijd met de eerste officiële wedstrijd van het toernooi tegen het Chinese Lushan. AMIGO start om 03.30 uur met de RoboZoo. In deze challenge moeten alle robots op eigen wijze het Chinese publiek vermaken. Het publiek is tevens de jury. Op onze nieuwe live-pagina op de website is alles omtrent het toernooi te vinden. Ook de vernieuwde livestream hebben we inmiddels aan de praat gekregen!

Tech United van start op RoboCup 2015 in Hefei

Tech United van start op RoboCup 2015 in Hefei

Het volledige team en de robots zijn veilig aangekomen in China voor RoboCup 2015! Vandaag is de eerste setup-dag van het toernooi. Zaterdag staan voor de voetbalrobots de Technical Challenge en Scientific Challenge op het programma. AMIGO en SERGIO beginnen zaterdag met de Robot Inspection en Poster Session. Vanaf zondag gaan de echte wedstrijden en challenges van start. Inmiddels is het team druk bezig met het up-and-running krijgen van de robots. De voetbalrobots hebben het heilige gras inmiddels betreden en AMIGO en SERGIO maken hun rondjes door de @Home-arena. Via de live-pagina op de website zijn alle wedstrijdschema's, resultaten, video's en livestreams te vinden. 

Tech United bijna klaar voor WK RoboCup in China

Tech United bijna klaar voor WK RoboCup in China

De voorbereidingen voor het WK RoboCup in China, dat plaatsvindt tussen 17 en 23 juli, lopen gestaag. Maandag gaat een deel van het team al op transport naar China. De rest volgt 14 juli. Maandag is het de beurt aan AMIGO, SERGIO en wat kisten met technisch materiaal om de oversteek naar China te maken. De voetbalrobots vliegen op 14 juli met de rest van het team mee naar Hefei, de stad waar dit jaar het WK gehouden wordt. Twee jaar geleden wist het Chinese team Water ons in de finale nog te verslaan toen het WK in Eindhoven was. Dit jaar zullen wij in het hol van de leeuw proberen om onze wereldtitel in de Middle Size League te prolongeren. 

AMIGO hoopt in Hefei de stijgende lijn van de afgelopen jaren voort te kunnen zetten en voor het eerst wereldkampioen te worden. Vorig jaar werd hij tweede op het WK en twee maanden geleden werd op de German Open de eerste plaats behaald. Hij krijgt dit jaar voor het eerst op het WK hulp van zijn opvolger SERGIO. Omdat SERGIO nog niet helemaal af is zal hij nog niet alle challenges mee kunnen doen.

Kunnen AMIGO en SERGIO de stijgende lijn van de afgelopen jaren doorzetten? Lukt het de voetbalrobots om hun wereldtitel in het hol van de leeuw te prolongeren? Alles is tussen 17 en 23 juli te volgen op onze website, facebook en twitter.

Tech United wint de RoboCup@Home German Open!

Tech United wint de RoboCup@Home German Open!

In de finale nam Tech United het op tegen 4 andere teams; Homer UniKoblenz, ToBi, SmartBots en SocRob. ToBi en Homer stonden respectievelijk maar 128 en 39 punten achter ons waardoor de finale allesbeslissend was. Door het goede resultaat van gisteren hadden we niet alleen een voordeel in punten maar hadden we ook de luxe om als laatste de finale te mogen starten.

We keken gespannen toe hoe de andere teams de finale uitvoerde. ToBi deed een succesvolle reddingsoperatie waarbij hij voor veel gelach zorgde door een jongedame  voor een  man van 37 aan te zien. Homer liet ook een indrukwekkende demonstratie zien. Ze voerden de Wake Me Up Challenge nogmaals uit.  Deze keer gebruikten ze hiervoor 2 robots. De ene robot maakte de persoon wakker terwijl de andere het ontbijt klaarmaakte. De demonstratie verliep niet helemaal vlekkeloos, wat zich typeerde door de jury bijna met een  ei te bekogelen.

De finale challenge van AMIGO en SERGIO verliep gelukkig wel zonder problemen. SERGIO verkende de ruimte en kreeg daarna van Rein de opdracht om drinken te halen. Omdat SERGIO geen armen heeft riep hij AMIGO om hulp. Omdat hij het wereldmodel met SERGIO deelt wist hij alles in de ruimte te vinden.

Door deze overwinning heeft Tech United met alle twee de teams de Europese toernooien gewonnen. Hopelijk kunnen we dit ook over precies drie maanden over het wereldkampioenschap ook zeggen.