Nieuws


Beide teams na derde dag op koers van wereldtitel

Beide teams na derde dag op koers van wereldtitel

Op de derde dag van RoboCup 2015 starten we zoals elke dag om 8.00 uur. De voetbalrobots spelen vandaag hun eerste groepswedstrijden en voor de zorgrobots staan er vier challenges op het programma.

De voetbalrobots spelen hun eerste wedstrijd tegen het Chinese Lushan. Meteen vanaf het begin is het duidelijk dat dit geen lastige wedstrijd zou worden omdat onze tegenstanders een groot deel van de wedstrijd met maar twee robots op het veld staan en hun keeper ontbreekt regelmatig. Na twee keer een kwartier spelen staat er dan ook 20-0 op het scorebord in het voordeel van Tech United. Een uitstekend begin van het toernooi! De tweede wedstrijd spelen we tegen ARES, ook uit China. Dit team is voor ons ook onbekend en we merken op het begin van de wedstrijd meteen dat dit een lastige dobber zou gaan worden. Ondanks een paar prachtige aanvallen en doelpunten van onze kant blijft het de hele wedstrijd spannend wie er aan het langste eind zal trekken. Na een half uur stuivertje wisselen is de eindstand onbeslist; 5-5. De derde wedstrijd van vandaag spelen we tegen een team dat elk jaar wel van de partij is bij RoboCup. Het is het Japanse Hibikino-Musashi. Van begin af aan is het duidelijk eenrichtingsverkeer richting het doel van de Japanners. Onze aanvallen lopen erg soepel en enkele aannames zijn formidabel. De dubbele cijfers worden daarom dan ook ruim gehaald; 15-0. De vierde en laatste wedstrijd wordt vandaag niet meer gespeeld door een opgave van MRL uit Iran. De nummer 4 van vorig jaar en finalist van 2012 kon helaas niet meer spelen. Door drie zeges en een gelijkspel eindigt Tech United als eerste in de poule en spelen we morgen in de winnaars-poule tegen onder andere onze grote Chinese concurrent, het team Water uit Beijing.

Bij AMIGO en SERGIO staan vandaag vier challenges op het programma. Vroeg in de ochtend is er al veel publiek om te kijken naar de eerste challenge. Tijdens deze RoboZoo vermaakt AMIGO de toeschouwers door middel van enkele leuke dansjes. Het publiek kan verschillende QR-codes aan AMIGO aanbieden, waarna hij het bijbehorende dansje zal uitvoeren. Onze Chinese studente en tolk helpt hierbij om het publiek enthousiast te maken. AMIGO doet de challenge erg goed maar doordat we onze fameuze Tech United klompjes uitdelen krijgen we een tijdstraf. De eerste plaats bij deze challenge gaat naar een Chinese robot die verder weinig actie onderneemt maar wel in het Chinees aan het publiek vraagt om hem punten te geven. Het thuisvoordeel is dus ook bij RoboCup aanwezig. Tijdens de tweede challenge moet AMIGO door de arena navigeren. De eerste twee keer gaat dit helaas niet goed maar door een geslaagde derde poging weet AMIGO hier toch veel punten te pakken. De derde challenge is de Person Recognition. Als eerste wordt AMIGO bij deze challenge voorgesteld aan zijn operator, die hij moet onthouden. Vervolgens moet hij in de arena op zoek gaan naar een groep mensen, deze groep mensen vervolgens beschrijven in termen van geslacht en aantal en vervolgens uit deze groep mensen zijn operator herkennen. Al deze stappen doet onze zorgrobot goed en hij eindigt in deze challenge als eerset met 75 van de 150 punten. De laatste challenge voor vandaag is de Object Manipulation. Hierbij moet AMIGO objecten verplaatsen in een kast. Op heb begin ging dit niet helemaal naar wens maar uiteindelijk wist hij het gewenste object toch te verplaatsen, al nam hij daarbij wel bijna de hele kast mee. Ook deze challenge werd gewonnen door AMIGO.

Door het goede optreden van AMIGO staat hij samen met SERGIO na twee competitiedagen op de eerste plaats! Ook de voetbalrobots hebben de eerste plaats in de poule behaald dus beide teams zijn op koers voor de wereldtitel. De successen in China blijven ook in de media niet onopgemerkt. Zowel Omroep Brabant als NU.nl hebben inmiddels aandacht besteed aan dit succes.

Dag twee van RoboCup 2015

Dag twee van RoboCup 2015

Na een altijd hectische eerste setup-dag is het vandaag tijd voor de eerste officiële optredens van onze robots. Voor de voetbalrobots staat als eerste de Technical Challenge op het programma. Deze challenge is om te kijken of de robots onder bepaalde moeilijkere omstandigheden nog steeds goed kunnen voetballen. Vorig jaar werd er voor het eerst kunstgras gebruikt voor het veld waarop de Technical Challenge plaatsvond. Dit jaar vindt de challenge weer op het kunstgras plaats en moeten de robots binnen 5 minuten zoveel mogelijk naar elkaar overpassen zonder gebruik te maken van WiFi. De robots staan dus niet direct met elkaar in contact en het is dus ook niet mogelijk om hun posities aan elkaar door te geven.  Doordat we gisteren wat problemen zijn tegengekomen bij de voorbereiding van de challenge is het de robots helaas niet gelukt om succesvol naar elkaar over te passen. Hierna was het de beurt aan teamleidster Lotte voor de Scientific Challenge. In haar presentatie legde ze onder andere uit hoe het mogelijk is om de 3D-positie van een bal in de lucht te kunnen bepalen door het combineren van 2D-beelden van verschillende robots.

AMIGO en SERGIO starten als eerste met de Robot Inspection. Hierbij moeten de robots door de deur de @Home-area inrijden en wordt de noodstop getest. Als de robots niet door deze keuring komen mogen ze niet meedoen aan volgende challenges. Voor SERGIO is dit zijn eerste optreden op een wereldkampioenschap en dat is goed te zien. Na het openen van de deur schiet hij rap de @Home-area in. Te snel volgens de jury. Bovendien rijdt SERGIO over de voet van een jurylid heen, wat hem strafpunten oplevert. Ook de test van AMIGO gaat volgens de jury niet helemaal vlekkeloos. Het team heeft een andere mening maar de jury vindt dat AMIGO te snel draaide op het moment dat er iemand achter hem stond. Al met al zijn dit geen grote fouten en hebben beide robots zich gekwalificeerd om aan de rest van het toernooi mee te doen. De Robot Inspection wordt gevolgd door de Poster Session waarin teamleider Janno de nieuwe ontwikkelingen van beide robots presenteert.

Zoals altijd moet er nog veel gebeuren maar de vorderingen lopen gestaag. Morgen starten de voetbalrobots om 04.00 uur Nederlandse tijd met de eerste officiële wedstrijd van het toernooi tegen het Chinese Lushan. AMIGO start om 03.30 uur met de RoboZoo. In deze challenge moeten alle robots op eigen wijze het Chinese publiek vermaken. Het publiek is tevens de jury. Op onze nieuwe live-pagina op de website is alles omtrent het toernooi te vinden. Ook de vernieuwde livestream hebben we inmiddels aan de praat gekregen!

Tech United van start op RoboCup 2015 in Hefei

Tech United van start op RoboCup 2015 in Hefei

Het volledige team en de robots zijn veilig aangekomen in China voor RoboCup 2015! Vandaag is de eerste setup-dag van het toernooi. Zaterdag staan voor de voetbalrobots de Technical Challenge en Scientific Challenge op het programma. AMIGO en SERGIO beginnen zaterdag met de Robot Inspection en Poster Session. Vanaf zondag gaan de echte wedstrijden en challenges van start. Inmiddels is het team druk bezig met het up-and-running krijgen van de robots. De voetbalrobots hebben het heilige gras inmiddels betreden en AMIGO en SERGIO maken hun rondjes door de @Home-arena. Via de live-pagina op de website zijn alle wedstrijdschema's, resultaten, video's en livestreams te vinden. 

Tech United bijna klaar voor WK RoboCup in China

Tech United bijna klaar voor WK RoboCup in China

De voorbereidingen voor het WK RoboCup in China, dat plaatsvindt tussen 17 en 23 juli, lopen gestaag. Maandag gaat een deel van het team al op transport naar China. De rest volgt 14 juli. Maandag is het de beurt aan AMIGO, SERGIO en wat kisten met technisch materiaal om de oversteek naar China te maken. De voetbalrobots vliegen op 14 juli met de rest van het team mee naar Hefei, de stad waar dit jaar het WK gehouden wordt. Twee jaar geleden wist het Chinese team Water ons in de finale nog te verslaan toen het WK in Eindhoven was. Dit jaar zullen wij in het hol van de leeuw proberen om onze wereldtitel in de Middle Size League te prolongeren. 

AMIGO hoopt in Hefei de stijgende lijn van de afgelopen jaren voort te kunnen zetten en voor het eerst wereldkampioen te worden. Vorig jaar werd hij tweede op het WK en twee maanden geleden werd op de German Open de eerste plaats behaald. Hij krijgt dit jaar voor het eerst op het WK hulp van zijn opvolger SERGIO. Omdat SERGIO nog niet helemaal af is zal hij nog niet alle challenges mee kunnen doen.

Kunnen AMIGO en SERGIO de stijgende lijn van de afgelopen jaren doorzetten? Lukt het de voetbalrobots om hun wereldtitel in het hol van de leeuw te prolongeren? Alles is tussen 17 en 23 juli te volgen op onze website, facebook en twitter.

Tech United wint de RoboCup@Home German Open!

Tech United wint de RoboCup@Home German Open!

In de finale nam Tech United het op tegen 4 andere teams; Homer UniKoblenz, ToBi, SmartBots en SocRob. ToBi en Homer stonden respectievelijk maar 128 en 39 punten achter ons waardoor de finale allesbeslissend was. Door het goede resultaat van gisteren hadden we niet alleen een voordeel in punten maar hadden we ook de luxe om als laatste de finale te mogen starten.

We keken gespannen toe hoe de andere teams de finale uitvoerde. ToBi deed een succesvolle reddingsoperatie waarbij hij voor veel gelach zorgde door een jongedame  voor een  man van 37 aan te zien. Homer liet ook een indrukwekkende demonstratie zien. Ze voerden de Wake Me Up Challenge nogmaals uit.  Deze keer gebruikten ze hiervoor 2 robots. De ene robot maakte de persoon wakker terwijl de andere het ontbijt klaarmaakte. De demonstratie verliep niet helemaal vlekkeloos, wat zich typeerde door de jury bijna met een  ei te bekogelen.

De finale challenge van AMIGO en SERGIO verliep gelukkig wel zonder problemen. SERGIO verkende de ruimte en kreeg daarna van Rein de opdracht om drinken te halen. Omdat SERGIO geen armen heeft riep hij AMIGO om hulp. Omdat hij het wereldmodel met SERGIO deelt wist hij alles in de ruimte te vinden.

Door deze overwinning heeft Tech United met alle twee de teams de Europese toernooien gewonnen. Hopelijk kunnen we dit ook over precies drie maanden over het wereldkampioenschap ook zeggen.

Op polepostion naar de finale!

Op polepostion naar de finale!

Op de tweede dag van de German Open stonden opnieuw 5 challenges op het programma. Al bij de eerste challenge nam Tech United de koppositie over.  Binnen 10 minuten voerde AMIGO de challenge  General Purpose Service Robot drie keer correct uit. Tijdens de tweede challenge gaf Sjoerd een duidelijke presentatie over het vernieuwde wereldmodel. De Wake Me Up Challenge en RoboNurse Challenge volgde hierna. Tijdens deze challenges heeft AMIGO het publiek erg vermaakt met zijn eigenzinnige uitvoering. De challenges werden niet volledig uitgevoerd maar er zijn toch weer de nodige punten binnengesleept. De laatste challenge was nog even billenknijpen. Tijdens de eerste poging van de Restaurant Challenge hield SERGIO er halverwege mee op. Er was gelukkig nog net genoeg tijd voor een herstart waar SERGIO optimaal gebruik van maakte. Dit zorgde ervoor dat  Tech United met een voorsprong de finale in ging . 

Tweede na de eerste dag

AMIGO en SERGIO hebben een goede eerste dag door gemaakt op de German Open. Het team staat met 380 punten 2e met maar 31 punten achter ToBi. 

SERGIO maakte een goed debuut op de eerste twee challenges. Hij beantwoordde 9 van de 10 vragen van de Speech Recognition goed. Op de tweede challenge, Person Recognition wist SERGIO ook punten te scoren door één specifiek persoon te herkennen in een groep van mensen. 

AMIGO heeft de overige 3 challenges uitgevoerd. De eerste challenge voor AMIGO is Manipulation & Object Recognition. AMIGO kreeg de opdracht om objecten uit een kast te pakken en een plank lager weer neer te zetten. AMIGO herkende de objecten goed maar bij het verplaatsen liet hij een object uit zijn hand glippen. AMIGO maakte zijn fout goed door de volgende challenge RoboZoo te winnen. Tijdens deze challenge bepaalde het publiek welke robot het leukst was, vooral de Duitse versie van hoofd schouders knie en teen werd erg gewaardeerd.