Nieuws


Tech United bij Checkpoint!

Op 26 april zijn de voetbalrobots van Tech United te op televisie geweest bij het programma Checkpoint. Het onderwerp van de aflevering was: Mens vs. Machine. Tijdens deze aflevering werd op verschillende onderdelen getest of een robot een taak beter uit kan voeren dan een mens.

Zo nemen onze voetbalrobots het in deze aflevering op tegen de voormalig wereldkampioen vrije trappen schieten en oud-Nederlands Elftal speler Ugur Yildrim. De goal wordt bedekt door een scherm met hierin 4 gaten. Het doel is om de bal door één van deze gaten in de goal te schieten. 

Benieuwd of het onze voetbalrobot lukt om Ugur Yildirim te verslaan? Klik dan hier.

Angela Merkel ontvangt tulp van AMIGO

Afgelopen maandag heeft AMIGO, verkleed als Frau Antje, Angela Merkel en Mark Rutte ontmoet. Deze ontmoeting vond plaats op de Hannover Messe, 's wereld grootste industriële beurs met dit jaar een duidelijke Nederlands tintje. Op deze beurs kon het Nederlandse bedrijfsleven zijn meest innovatieve producten uit de hightechindustie tentoonstellen. Ook de racewagen van University Racing Eindhoven en Solar Team Eindhoven met Stella waren aanwezig. AMIGO had de eer om Angela Merkel een oranje tulp aan te bieden.

Tech United start scholentour!

Scholentour

Tech United gaat vanaf volgende maand in samenwerking met ASML basis- en middelbare scholen in de omgeving van Eindhoven bezoeken om techniek, Tech United en de TU te promoten. Door het geven van leuke, interactieve demonstraties met onze voetbalrobots hopen we hiermee jongeren al vroeg te kunnen interesseren voor techniek. De scholentour wordt volledig gesponsord dus dat betekent dat het voor de scholen helemaal gratis is! Scholen kunnen zich opgeven door een mailtje te sturen naar techunited@tue.nl met daarin een motivatie waarom wij bij hun op bezoek moeten komen. Een eis is wel dat we per dag minimaal 500/600 kinderen bereiken. Als één enkele school ons niet kan voorzien van zoveel publiek is het ook mogelijk dat onderling met andere scholen in de omgeving wordt afgesproken dat er groepen van die scholen op bezoek komen om zo toch aan de 500/600 kinderen te komen. Wij kunnen op een enkele dag zo'n 5 demonstraties geven. Een demonstratie duurt ongeveer, afhankelijk van het publiek, 30 tot 45 minuten. We kunnen dus elk uur een demonstratie verzorgen. 

Ben jij als school geïnteresseerd in leuke dag verzorgd door Tech United? Geef je dan op d.m.v. een mailtje naar techunited@tue.nl en wij nemen contact op om te kijken naar de mogelijkheden. 

Let op! We hebben in 2014 een limiet van 20 scholen die we kunnen bezoeken dus vanwege de verwachte belangstelling kunnen we niet elke school bezoeken waarvan we een aanvraag krijgen. 

Workshop Mindstorms

Buiten de demonstraties van Tech United is het ook mogelijk om een workshop LEGO Mindstorms te laten verzorgen door TU/e junior. Meer informatie hierover staat op www.tue.nl/junior.

Leer een robot programmeren tijdens de workshop Mindstorms. De robot moet een aantal opdrachten uitvoeren op een speciaal parcours. Ervaar hoe het is als je robot het parcours zo snel mogelijk doorloopt en alle opdrachten succesvol afrondt. 
Robots programmeren klinkt misschien ingewikkeld, maar is het niet! Met wat basisbeginselen van programmeren en gezond verstand komen kinderen een heel eind. Ze worden ingedeeld in groepjes en elk groepje gaat met een robot aan de slag. Door logisch nadenken bereiken de leerlingen in ruim een uur iets wat ze vooraf misschien wel voor onmogelijk hadden gehouden: een zelfstandig functionerende robot. Teamwork, doorzettingsvermogen en slim nadenken staan centraal in deze leerzame workshop.
Doelgroep: groep 6 tot en met 8 en onderbouw voortgezet onderwijs
Kerndoelen: 4, 28, 33, 45
Aantal deelnemers: maximaal 30 kinderen.
Tijdsduur: 1 tot 1,5 uur
Voor boekingen en kosten kan contact worden opgenomen met TU/e Junior via mailadres junior@tue.nl

AMIGO tweede op German Open!

MATCHDAY! Vandaag streden de 5 overgebleven teams in de finale voor de titel op de German Open. Tech United stond na twee dagen voorlopig op een tweede plek. Nummer één, de regerend wereldkampioen NimbRo, stond ver voor maar we stonden maar een kleine 600 punten voor op de nummer drie. We moesten in de finale dus goed presteren om de tweede plaats veilig te stellen.

In de finale presenteerden Sjoerd en Rein het dynamisch volumetrisch wereldmodel. Dit betekent dat AMIGO een 3D-model maakt van zijn omgevig en dit zelf aanpast als de omgeving verandert. De gedachte hierachter is dat hoe meer je van de wereld weet, hoe makkelijker het is om dingen te leren. In dit model worden de muren vantevoren ingetekend en de objecten die in huis staan zijn de robot gemakkelijk aan te leren. Als een robot een object ziet kan de operator dat object een naam geven. Dit object zal dan in 3D worden opgeslagen onder de juiste naam in het wereldmodel. Als dit object onder de ogen van AMIGO wordt verschoven dan verschuift dit ook in zijn wereldmodel. Tijdens de Open Challenge lieten we al zien dat AMIGO objecten kan leren en er naartoe kan navigeren. Tijdens de finale lieten we ook zien dat als objecten verschoven worden dit ook verandert in het 3D-model. Ook lieten we zien dat AMIGO meer met deze informatie kan doen. In de finale heeft AMIGO drie objecten geleerd in zijn omgeving. Namelijk een bar, tafel en prullenbak. De operator gaf AMIGO de opdracht: “Carry the milk from the table to the trashcan.” Omdat AMIGO zojuist een aantal objecten had geleerd reed hij netjes naar de tafel toe, pakte daar de melk en reed er mee naar de prullenbak. Net voordat hij bij de prullenbak aankwam was zijn tijd helaas op.  

Ondanks dat, heeft AMIGO een erg goede finale neergezet. Nadat alle teams waren geweest werden de scores bekend gemaakt. De onverassende winnaar van de German Open is NimbRo, maar Tech United heeft de tweede plek vast kunnen houden! Vergeleken met vorig jaar, waar we zevende werden is dat dus een zeer knappe prestatie! We zijn allemaal erg blij met het resultaat, al zijn er wel wat verbeterpuntjes aan het licht gekomen waarmee we aan de slag kunnen voor het komende WK in juli dat in Brazilië wordt gehouden.

Na dit succes heeft het team alle spullen opgeruimd en ingeladen en was het tijd om te relaxen. In het hotel hebben we de nodige tijd in de sauna en het zwembad besteed voordat we op weg gingen naar het heerlijke vlees in de steakhouse. Eenmaal aangekomen bij het steakhouse bleek dat een niet nader te noemen persoon de reservering op de verkeerde dag had geplaatst waardoor onze lang verwachte steak aan onze neus voorbij ging. We hebben onze maag na deze teleurstelling maar gevuld in het Kartoffelhaus. Het was daar natuurlijk uitermate gezellig! Na deze aardappelen en ontzettend veel grappen zijn we naar de Flower Power bar gegaan waar wij nog een aantal drankjes hebben genuttigd om de week goed af te sluiten. Morgen vertrekken we weer richting Eindhoven. We willen iedereen bedanken voor de steun en aandacht en we houden jullie op de hoogte!

Voor de hightlights van de finale, zie de video hierboven.

AMIGO naar de Finale!

Nadat het @Home team op de eerste wedstrijddag van de German Open de tweede plaats had gepakt, stonden er vandaag weer 4 Challenges op het programma. Ook vandaag moesten er punten worden behaald om de finale van morgen te bereiken!

De Challenge waarmee AMIGO de dag begon was de Cocktail Party. Tijdens deze challenge moet hij een bestelling opnemen van een persoon in de Arena, het juiste drankje ophalen en dit naar dezelfde persoon terugbrengen. Deze Challenge begon goed. AMIGO reed de arena binnen en had vrij snel de bestelling van een persoon correct opgenomen. Daarna had onze zorgrobot het betreffende drankje gevonden en ook van tafel gepakt! Het bezorgen van het drankje ging helaas niet goed. AMIGO kon de persoon, die had drankje had besteld en ondertussen een andere positie in de arena had ingenomen, niet meer vinden. Hier stopte de Challenge, een prima prestatie.

Na de Cocktail Party was het tijd voor de Demo Challenge. Tijdens deze Challenge moet elk team recente onderzoeksresultaten en de beste vaardigheden van zijn robot laten zien. Het thema voor dit jaar was “Smart Homes”, wat betekent dat AMIGO in verbinding moet staan met enkele apparaten waarvan wordt verwacht dat ze in huis aanwezig zijn. Tijdens onze demonstratie stond AMIGO in verbinding met de deurbel en met een smartphone van zijn “baas”. Wanneer de deurbel ging, maakte onze zorgrobot de deur open. Zijn baas kan nu op zijn smartphone zien of dit een onbekend of bekend persoon is en doorgeven of AMIGO deze persoon wel of niet binnen mag laten. Zo werd gedemonstreerd dat onze zorgrobot geen boeven binnen laat, maar wel een pakketje van de postbode aan kan nemen. Al met al een heel goed verzorgde demonstratie!

De derde Challenge van vandaag, de E-GPSR, houdt in dat AMIGO een opdracht van een operator krijgt waarin informatie ontbreekt. Onze zorgrobot moet zelf naar deze informatie vragen. Wanneer de operator bijvoorbeeld om een snack vraagt, moet AMIGO vragen welke snack en waar deze staat zodat de opdracht uitgevoerd kan worden. Aangezien onze zorgrobot de operator niet kon verstaan, mede door veel omgevingsgeluid, was hij helaas niet in staat naar de juiste informatie te vragen en de opdracht uit te voeren.

Als laatste moest AMIGO de Restaurant Challenge uitvoeren. Elke robot moet eerst zijn operator volgen, 2 plaatsen leren waar een bestelling opgehaald kan worden en 3 tafels waar een bestelling afgeleverd moet worden. Een zorgrobot krijgt dan de opdracht om een random bestelling naar een random tafel te brengen. In de eerste poging lukt het AMIGO niet om de juiste persoon te volgen en in zijn tweede poging bleef hij helaas door nog onbekende redenen stil staan.

Omdat de internetverbinding op de German Open heel erg instabiel is en het team zich hier wel een beetje aan stoort, heeft het office deze pijn verlicht met een mooie prijsvraag! De vraag luidde: Werkt het internet om precies 10:00 en geef een schatting wanneer jij denkt dat de internetverbinding weer is herstelt of verbroken. Bij deze prijsvraag kwam een overduidelijke winnaar naar voren. De internetverbinding werkte om 10:00 en werd verbroken om 10:06, dit scheelde maar 1 minuut met het antwoord van Ramon Wijnands (10:07). Ramon had zijn fantastische prijs dan ook zeker verdiend!

Op de eerste dag had AMIGO zichzelf in een goede uitgangspositie voor de finale geplaatst door veel punten te scoren en als tweede te eindigen. De Challenges op de tweede dag zijn echter van een hoger niveau waardoor het lastiger is om punten te scoren. Gelukkig heeft AMIGO zich op de tweede dag ook goed gemanifesteerd en zijn tweede plek zelfs verstevigd. Klik hier voor een compleet overzicht van de stand.

Dit betekent dat AMIGO morgen, in tegenstelling tot vorig jaar, deel mag nemen aan de finale van de German Open 2014! Hierin neemt hij het op tegen onder andere NimbRo, de drievoudig wereldkampioen die ook nu bovenaan staat. Kan Tech United deze strijd nog spannend maken?

Een video overzicht van de tweede dag vindt u hierboven.

Tech United verovert de tweede plaats in Magdeburg

Na twee lange set-up dagen was het dan eindelijk zo ver. Het @Home team was klaar voor de eerste Challenges die vandaag op het programma stonden! Het programma bestond uit de Robo-Zoo, Basic Functionalities, Follow Me, Emergency Situation en als laatste de Open Challenge.

Als eerste dus de compleet nieuwe Robo-Zoo Challenge. Dit is de eerste keer dat deze Challenge op een toernooi moet worden volbracht. Voor de Robo-Zoo krijgt elke robot een plekje van ongeveer 2 vierkante meter toegewezen. Tijdens de Robo-Zoo moest elke zorgrobot op zijn eigen manier proberen de vele bezoekers te vermaken. De bezoekers van “de Zoo” kregen 5 tokens en konden deze verdelen over de robots die zij het leukste vonden. AMIGO serveerde tijdens deze Challenge blikjes cola aan het publiek en deelde tevens de echte Tech United klopjes uit. Ondanks dat dit maar enkele minuten goed ging kreeg AMIGO, mede door zijn prachtige verschijning, de meeste token! Dit resulteerde in de hoogste score voor de nieuwe Robo-Zoo Challenge. Een goed begin van de dag!

Tijdens de Basic Functionalities Challenge moest AMIGO drie taken uitvoeren. Onze zorgrobot moest een product herkennen en dit naar de juiste locatie brengen, naar een andere locatie in de arena rijden zonder de obstakels te raken en als laatste converseren met de wedstrijdleiding. AMIGO herkende het product en was ook in staat om het op te pakken. Echter kon AMIGO de Challenge helaas niet verder voltooien door een tijdens het testen nooit eerder voorgekomen software fout.

Bij de Follow Me Challenge moet onze zorgrobot zijn opdrachtgever volgen. Terwijl de opdrachtgever langzaam vooruit loopt proberen enkele AMIGO echter af te leiden door tussen hem en zijn opdrachtgever door lopen. AMIGO liet zich echter niet van de wijs brengen en bleef zijn opdrachtgever netjes volgen tot aan de lift. AMIGO ging echter net niet ver genoeg de lift in waardoor de liftdeur niet dichtging. Hierdoor raakte onze zorgrobot in de war en moest de Challenge worden gestopt. Deze Challenge is dus niet helemaal voltooid, maar er is wel een betere prestatie neergezet dan vorig jaar!

De bekende Emergency Situation Challenge heeft dit jaar een nieuwe opzet gekregen. Eerst moest AMIGO mensen uit een “brandend huis” redden. Nu moest onze zorgrobot een flauwgevallen persoon zien te helpen. AMIGO kon deze persoon niet vinden, echter begreep hij wel dat hij een pilletje voor deze persoon moest halen. AMIGO pakte daarna het juiste product, echter gebeurde dit net buiten de tijd. Helaas moest de wedstrijdleiding streng zijn en leverde dit Tech United, net als alle andere teams,  geen punten op.

De laatste Challenge vandaag was de Open Challenge. Tijdens deze Challenge moet elk team een vordering uit het afgelopen jaar presenteren. Sjoerd van den Dries deed dit namens Tech United en heeft uitgelegd en tevens gedemonstreerd hoe AMIGO op een hele simpele manier kan leren waar welke objecten in een kamer zijn geplaatst. Dit zorgt ervoor dat hij later beter zijn taken uit kan voeren.

Aan het einde van de dag waren alle scores bekend. AMIGO heeft prima gepresteerd en bezet momenteel de tweede plek. Klik hier voor een compleet overzicht van de stand. Morgen zal onze zorgrobot weer vier challenges moeten voltooien. Wanneer deze Challenges net zo goed als vandaag uitgevoerd zullen worden, is de kans zeer groot dat AMIGO de finale zal halen!

Een video overzicht van de eerste dag vindt u hierboven.