Voetbalrobots

Er zijn een aantal redenen waarom de Internationale RoboCup Federatie juist voetbal heeft gekozen om een robotcompetitie in te organiseren. Voetbal is wereldwijd een populaire sport en het spelen van voetbal met robots is voor studenten een enorme uitdaging op het gebied van software en mechatronica. Voetballende robots moeten continu met elkaar, en met elementen uit hun continue veranderende omgeving in contact staan. Denk bijvoorbeeld aan de interactie met de scheidsrechter of het afstemmen met medespelers wie een vrije trap gaat nemen of wie er gaat aanvallen of blijft verdedigen. De snelheid van het voetbalspel dwingt teams efficiënte algoritmes te bedenken. Tegelijkertijd bieden de vaste afmetingen van het veld houvast en een beginpunt van waaruit slimme localisatie en objectdetectie plaats kan vinden. Het wedstrijdelement zorgt ervoor dat teams ontzettend gemotiveerd zijn en dat teamleden een groot deel van hun vrije tijd aan het programmeren en ontwerpen van robots besteden. Iedereen wil natuurlijk wereldkampioen worden!

Er zijn verschillende RoboCup competities. Een aantal, maar niet alle, zijn: Simulation League, Small Size League, Middle Size League, Standard Platform League en Humanoid League.

De voetbalrobots van de Tech United doen mee in de Middle Size League. In de Middle Size League voetballen twee teams van 5 robots die maximaal 52x52x80 cm groot zijn autonoom een potje voetbal. De robots doen alles zelf, mensen mogen slechts de robots in en uit het veld halen. Wel is er een menselijke scheidsrechter, zijn beslissingen worden in een refbox (computer) ingevoerd. Deze geeft de beslissingen (vrije trap, ingooi ect.) via draadloos netwerk aan de robots door.