Zorgrobots

Er zijn verschillende RoboCup competities: Simulation League, Small Size Robot League, Middle Size Robot League, Standard Platform Robot League en Humanoid League. Tech United doet met zorgrobots AMIGO en SERGIO mee aan de @Home competitie. Binnen deze competitie is het doel om robotica te ontwikkelen die service en assistentie kan verlenen in thuis- of zorgsituaties. Hiermee laten we zien hoe techniek uit de voetbalcompetitie op een maatschappelijk nuttige manier toegepast kan worden.

Veel  van de technieken zijn letterlijk gekopieerd vanuit de voetbalrobots. De manier van voortbewegen (met omniwielen) is in beide systemen identiek, maar ook op een abstracter niveau is er kennisoverdracht. Zo moeten zowel voetbal- als zorgrobots met verschillende sensoren hun steeds veranderende omgeving waar kunnen nemen, die omgeving tot op zekere hoogte begrijpen, en kunnen communiceren met mensen of andere robots. 

AMIGO is onderdeel van het project RoboEarth. Dit project heeft als doel robots van elkaar te laten leren. Objectherkenning, navigatie, handelingen en andere robotactiviteiten kunnen middels het RoboEarth-netwerk worden uitgewisseld. De AMIGO-robot van de TU/e kan zelfstandig contact maken met de RoboEarth-database om autonoom de benodigde instructies te downloden om een bepaald product, zoals vruchtensap, te kunnen serveren.

Middels het RoboEarth-netwerk moeten robots soepeler met onvoorziene omstandigheden kunnen omgaan, in plaats van dat zij, zoals nu, voor elke denkbare situatie moeten worden geprogrammeerd. Door robots in staat te stellen om te leren van voorgaande gebeurtenissen en die ervaringen met elkaar te delen, kunnen ze sneller en beter reageren op nieuwe situaties.