Tech United: 2e, 3e en 4e!

1 juli 2013

Middle Size League

Een spannende dag in de Middle Size League: de finale dag. Tech United begon in de eerstehalve finaletegen het Portugese CAMBADA, een team dat we al troffen tijdens de Portugese Open maar nog niet eerder op dit toernooi. Sindsdien heeft CAMBADA nieuwe robots waar ze al mooie dingen mee hebben laten zien dit toernooi. De robots van Tech United hadden er geen zin in om er een spannende wedstrijd van te maken en binnen een minuut na aanvang van de wedstrijd werd er al een bal achter de doelman van CAMBADA gelegd. 1-0 voor Tech United! Er volgden nog meer mooie doelpunten. Lange passes werden goed aangenomen en er werd veelvuldig gebruik gemaakt van de vrije hoekjes in de goal. De robots gingen de rust in bij een stand van 4-0.

CAMBADA kwam goed terug de tweede helft en zorgde ervoor dat Tech United er geen vier doelpunten bijmaakte. De uitslag van de eerste halve finale werd 6-0 en Tech United is verzekerd van een finaleplek!

De tweede halve finale werd gespeeld tussen twee Chinese teams: BITAC en Water. De winnaar van het duel was het overduidelijk sterkere Water, wat BITAC met maar liefst 8-0 versloeg. Water zou dan ook te tegenstander worden van Tech United in de finale van het wereldkampioenschat robotvoetbal in de Middle Size League.

De finale (voor de highlights zie bovenstaande video) begon om 15.00 uur met een aftrap van de Burgemeester van Eindhoven met een geweldig publiek! De robots van Tech United waren er duidelijk van onder de indruk want het eerste balcontact van de Chinezen werd direct een doelpunt. Het eerste tegendoelpunt voor Tech United in het toernooi. Voor rust wisten de Eindhovenaren de gelijkmaker nog te scoren. Het was een zeer spannende wedstrijd met kansen over en weer. Halverwege de tweede helft kwamen de Chinezen weer op een voorsprong en weer door een lang onverwacht schot op het doel van de Eindhovense doelman. Nog maar 7 minuten had Tech United om er minimaal een gelijkspel uit te halen. Toen de klok de laatste minuut aftelde leek het even gedaan te zijn, maar op dat moment schiet de spits van Tech United de gelijkmaker binnen. Het hele publiek stond op zijn kop net als alle teamleden. De scheidsrechter floot af. De robots werden klaargemaakt voor de verlenging terwijl ze nog overdonderd waren van het laatste doelpunt. Eenmaal weer terug in het veld ging de wedstrijd verder. Helaas wist Water weer op voorsprong te komen en kon Tech United er geen doelpunt meer bij te maken.

Beelden van de live uitzending van RoboCup TV van de finale van de Mid Size League. De eerste twee doelpunten vielen in de eerste helft en zijn hier (vanaf 6 uur en 7 minuten) terug te kijken.

Het MSL team verliest de finale na een geweldig toernooi waar mooie wedstrijden zijn gespeeld. Helaas is het niet gelukt de titel te verdedigen voor het eigen, geweldige publiek, maar een tweede plaats op het wereldkampioenschap is toch een prestatie om trots op te zijn!

@Home League

De teams met de 5 hoogste scores gaan naar de finaledag, waar een demonstratie naar keuze gegeven zal worden. Deze demonstratie mag verschillend zijn van de Open - en Demo Challenge, maar dat is niet noodzakelijk. Een jury met mensen uit de @Home-league en een jury van mensen uit het bedrijfsleven zullen de prestaties beoordelen.

De eindscore wordt voor 25% bepaald door de jury uit de @Home-league, 25% door de jury van mensen uit het bedrijfsleven en 50% door de scores van de uitdagingen uit Stage I & II.

In de finale deed AMIGO hetzelfde als tijdens de Open Challenge. Hij liet zien dat zorgrobots ook snel kunnen zijn. Door de kennis van zijn laserscanner te combineren met zijn camerabeeld kan de zorgrobot razendsnel de omgeving scannen. Personen, tafels en drankjes werden binnen enkele seconden waargenomen. AMIGO heeft vervolgens twee drankjes volledig autonoom aan Tim geserveerd onder luid applaus en gejoel van een groot publiek!

Na intens jury overleg is de einduitslag bekend. AMIGO is 3egeworden op het WK RoboCup 2013 @Home, een topprestatie!

Humanoid League

Al vroeg in de ochtend werd er in de Humanoid League gestreden om de derde plaats. Tech United speelde deze wedstrijd tegen Tsinghua Hephaestus. Het Chinese team wist in het toernooi al een aantal keer te scoren, iets wat TUlip nog niet gelukt was. Omdat de Eindhovense robot dit toernooi moeite heeft met het vinden van de bal wanneer deze achter hem ligt had het team de tactiek wat aangepast: zorgen dat het 0-0 blijft zodat de wedstrijd beslist moet worden met een penaltyserie, waarbij de bal voor de robot wordt gelegd in plaats van achter de robot.

De start van de wedstrijd was voor TUlip niet gunstig, de robot was niet in staat om aan te vallen of het goal te verdedigen. Zo gingen er 4 beurten voor Tech United voorbij terwijl Tsinghua Hephaestus vier keer de kans kreeg te scoren in een leeg doel. Tijdens de eerste drie pogingen was de Chinese robot te traag en wist niet binnen de tijd (3 minuten) een doelpunt te maken. De kans op een penaltyserie zit er nog in! Maar de Chinezen maakten goed gebruik van de vierde beurt en wisten binnen de tijd een doelpunt te maken, 0-1.
Tijdens de laatste beurt ging TUlip een poging wagen om er een gelijkspel van te maken, maar helaas was het probleem nog niet verholpen: hij was niet in staat de bal te vinden. Voor de laatste beurt van het Chinese team ging TUlip in de goal staan, de Chinese robot schoot van een grote afstand op doel en TUlip hield te bal tegen.

Helaas geen derde plek veroverd maar de vierde plek op het wereldkampioenschap is een prestatie om trots op te zijn. Gefeliciteerd TUlip en het humanoid team!