Op naar het EK en WK 2022!

19 mei 2022

De toernooivoorbereidingen zijn in volle gang. Van 1 t/m 4 juni zitten onze voetbalrobots in Portugal voor het EK. Iets meer dan een maand later, vliegen zowel de voetbalrobots als onze zorgrobot naar Bangkok om te strijden op het WK. Gaat het ons lukken om dit jaar weer prijzen mee naar huis te nemen?

EK Portugal (1 t/m 4 juni)

Dit jaar vind het EK plaats inGuimarães, een stadje in de buurt van Porto. We gaan hier sinds lange tijd weer wedstrijden voetballen. Het EK zal vooral dienen als een oefening en voorbereiding voor het WK. Het is in ieder geval een mooie gelegenheid om alle ontwikkelingen van de afgelopen jaren te testen. Benieuwd hoe het gaat? We zullen iedereen op de hoogte houden via onze livestream, website, nieuwsbrief én social media accounts!

WK Thailand (10 t/m 17 juli)

Het WK zal dit jaar plaatsvinden in Bangkok. Zowel ons MSL team als @Home team gaan er heen om hun wereldtitel uit 2019 te verdedigen. In de tussentijd kan er echter veel gebeurd zijn: nieuwe teams, gloednieuwe ontwikkelingen en andere uitdagingen. Het zal spannend worden hoe wij en onze tegenstanders zich in de afgelopen jaren hebben ontwikkeld. Kunnen we dit keer toch weer een titel pakken?

Ontwikkelingen MSL

Na de afgelastingen van afgelopen jaren, kunnen de voetbalrobots dit jaar weer in actie komen! Vanuit een nieuwe thuisbasis op de TU/e, in het gebouw Impuls, reizen de robots af naar toernooien in Portugal en Thailand. We hebben onder andere nieuwe tactieken geïmplementeerd die voor meer variatie in het spel moeten zorgen. Daarnaast zijn de ontwikkelingen van een nieuw onderstel voor de robots in volle gang: met het swerve drive platform, waarbij elk wiel een aparte aansturing voor de oriëntatie en rotatie heeft, wordt binnenkort het spelen op verschillende ondergronden zoals (kunst)gras mogelijk. Ook werken we aan het vervolg op de (online) Technical Challenge van vorig jaar, waarin we demonstreerden hoe de voetbalrobots met mensen samen kunnen gaan spelen. Omdat vanaf dit jaar één menselijke speler per team toegestaan is, hopen we deze demonstratie uit te breiden naar toepassingen tijdens de wedstrijden.

Ontwikkelingen @Home

Na een lange pauze is het @Home team zich weer aan het klaarmaken voor het WK. We hebben ons voorbereid door nieuwe skills te ontwikkelen voor onze robot, zoals de skill om te voelen wanneer HERO iets in zijn hand heeft en een nieuwe methode van spraakherkenning. Nu werken we ijverig aan de challenges op het toernooi. In Bangkok moet onze robot het vuilnis buiten zetten, gasten verwelkomen in ons huis en ons helpen om iemand te vinden in een drukke ruimte. We kijken er naar uit om te zien hoe we onszelf en hoe onze collega's zich hebben ontwikkeld in de afgelopen drie jaar. Zonder twijfel valt er veel te leren in het verre oosten! Tevens hebben we als @Home er weer een aantal Bachelor Eind Project (BEP) studenten bij. Lees hier onder wat ze doen.

BEP @Home: Table modeling for a service robot (Pepijn)

In dit project wordt momenteel een methode ontwikkeld om de HERO robot een bepaald deel van een tafel te laten modelen, met als einddoel hiervan dat de robot de juiste informatie krijgt om een object neer te kunnen zetten op een willekeurige tafel, in een willekeurige omgeving. Dit wordt gedaan vanuit een enkel gezichtspunt van de robot met de gedachtegang dat de robot niet altijd in staat is om rond een tafel te rijden in een willekeurig scenario.

BEP @Home: Object recognition (Twan)

"Voor mijn BEP werk ik aan objectherkenning voor HERO. Op het moment kan HERO objecten niet vinden als ze zijn verplaatst ten opzichte van het wereldmodel. Om deze objecten toch te vinden gebruik ik de laserscanner. Allereerst worden de lijnen in de laserscanner data gevonden. Ik kijk naar de lengte van de lijnen en als ze overeenkomen met de lengte van het object kan er een associatie gemaakt worden. Dan wordt er gekeken of ook de tweede kant van het object zichtbaar is. Uiteindelijk geeft mijn algoritme de posities van het midden van de gevonden objecten. Deze informatie kan dan weer worden gebruikt door de robot om tenavigeren door een ruimte of om naar het gezochte object toe te bewegen."

'Sponsors

Samenwerking

About Tech United

Tech United is a multidisciplinary team of (former) students, PhD’s and employees of the Eindhoven University of Technology that focusses on the development of robotics. Knowledge of mechanical engineering, electrical engineering and computer algorithms are used to solve problems. Tech United's home base is the RoboCup stadium at the Eindhoven University of Technology.
© Copyright 2023 - TechUnited - All Rights Reserved

Contact

Visitor address

Tech United Eindhoven
De Lampendriessen 30, TU/e campus Eindhoven
Building: Impuls
Office: RoboCup Stadium

Newsletter

Blijf op de hoogte! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Social Media

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram