Tech United herovert Europese titel

6 juni 2022

Met een boeiende finale haalt Tech United de Europese titel in het robotvoetbal weer naar Eindhoven. Het team van VDL Robot Sports wordt verslagen met een overtuigende uitslag van 13-1. Aansluitend aan de finale speelt Tech United een wedstrijd tegen het professionele vrouwenteam van Guimarães, Vitória SC. Hierbij weet Tech United de menselijke voetballers te verrassen met een strakke serie strafschoppen. Lees in deze nieuwsbrief verder alles over de toernooiweek van het Europese kampioenschap. Foto’s door Whale’s Mouth.

Het is fantastisch om na een gedwongen pauze van bijna drie jaar weer aanwezig te zijn op het Europees kampioenschap. De teamleden kunnen niet wachten om direct na de vlucht de wedstrijdlocatie te verkennen. Even snel inchecken bij het hotel en vervolgens direct naar de locatie. Zo worden nog vóór de officiële opbouwdag de eerste uren al gemaakt.

De afgelopen paar jaren mogen we dan wel geen toernooien hebben gespeeld, stilgezeten hebben we zeker niet. Doordat we regelmatig demonstraties geven en we meermaals tegen onszelf hebben gevoetbald, weten we dat onze robots hun vorm hebben behouden. Meerdere nieuwe ontwikkelingen wachten op verdere integratie in de hard- en software van de voetballers.

Naast de gebruikelijke calibratie van de robots werken we aan de “swerve”-aandrijving van onze nieuwe robot, het beter kunnen inschatten van stuiterballen en een manier van dribbelen die we de ‘human dribble’ noemen. Hierbij speelt een TURTLE de bal voor zich uit om hem later zelf weer te controleren. Zo zijn we in staat om een dribbel over een grotere afstand uit te voeren.

Aan ons ook de eer om het klapstuk van de openingsceremonie van het kampioenschap te verzorgen met een demonstratie. Natuurlijk zijn er veel enthousiaste vrijwilligers die een penalty probeerden te stoppen, onder wie Nelson Felgueiras (Minister van Sport van Guimarães).

De volgende twee dagen staan in het teken van het spelen van wedstrijden, de eerste wedstrijden in bijna drie jaar tijd. We spelen een aantal boeiende wedstrijden waarin te zien is dat de teams ondanks de bijna drie jaar durende pandemie niet stil hebben gezeten. Ook zien we een duidelijke stijgende lijn gedurende het toernooi bij de teams.

Op de finaledag laat Tech United echt Nederlands totaalvoetbal zien met snelle combinaties, strakke passes en goedgeplaatste schoten. Dit zorgt ervoor dat we al snel op voorsprong komen door doelpunten van ‘De Moer’ en ‘Van der Tandwiel’. Mede dankzij een aantal goede reddingen van onze trouwe keeper ‘Van Sleutelen’ gaat het team de rust in met een 7 – 0 voorsprong. Na de rust zien we een gelijkaardig spelverloop. Tech United vindt nog zes keer het doel en ook het team van VDL lukt het om één van de kansen te verzilveren. Dit resulteert in een eindstand van 13 – 1.

Als afsluiting van het toernooi spelen de robots van Tech United aansluitend op de finale tegen het professionele damesteam van de lokale voetbalclub, Vitória SC. Het dames-vijftal begint de wedstrijd ijzersterk en komt snel op een 3 – 0 voorsprong met goed combinatiespel waar onze TURTLEs een flinke kluif aan hebben.

Naarmate de wedstrijd vordert geven de dames meer ruimte zodat ook de robots de kans krijgen om hun kunsten te laten zien. De wedstrijd eindigt in een 4 – 4 gelijkspel en de strijd om de overwinning wordt beslecht via penaly’s. De intensieve trainingsarbeid van onze robots werpt zijn vruchten af: Tech United weet 4 van de 5 penalty’s te benutten, terwijl Vitória SC blijft steken op 3 doelpunten.

Ondanks dat de dames niet op volle kracht spelen vormt deze wedstrijd een ware mijlpaal in de geschiedenis van RoboCup met het doel om in 2050 van de menselijke wereldkampioen voetbal te winnen. Het team vertrekt over enkele weken met vertrouwen naar Bangkok met het doel om daar de wereldtitel te prolongeren!

Fun facts:

  • Voor de zesde maal Europees kampioen robotvoetbal
  • 2800 weergaven op de livestreams
  • Penalty shoot-out gewonnen van een professioneel voetbalteam
  • Uitzending op best bekeken tv-kanaal van Portugal
  • Grote progressie geboekt met menselijke dribbel en strakker passen
Bekijk het nieuwsitem van de Portugese zender SIC Channel 3 hier:

'Sponsors

Samenwerking

About Tech United

Tech United is a multidisciplinary team of (former) students, PhD’s and employees of the Eindhoven University of Technology that focusses on the development of robotics. Knowledge of mechanical engineering, electrical engineering and computer algorithms are used to solve problems. Tech United's home base is the RoboCup stadium at the Eindhoven University of Technology.
© Copyright 2023 - TechUnited - All Rights Reserved

Contact

Visitor address

Tech United Eindhoven
De Lampendriessen 30, TU/e campus Eindhoven
Building: Impuls
Office: RoboCup Stadium

Newsletter

Blijf op de hoogte! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Social Media

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram