Voetbalrobots wereldkampioen en zorgrobots vice-we

3 juli 2016

Voetbalrobots wereldkampioen en zorgrobots vice-wereldkampioen!

De laatste dag van RoboCup 2015 staat in het teken van de grote finales. Zowel de voetbalrobots als zorgrobots kunnen vandaag de wereldtitel veroveren. Dit zou een fantastische beloning zijn voor de teams die de laatste maanden hard naar deze dag toe hebben gewerkt.

AMIGO en SERGIO staan nu tweede en moeten in de finale ruim 100 punten inhalen om de wereldtitel te bemachtigen. Tech United is in de finale als vierde aan de beurt. AMIGO en SERGIO gaan een uitgebreidere versie van de Restaurant Challenge laten zien. SERGIO zal eerst de ruimte verkennen en het World Model ontwikkelen. Met deze kaart zal ook gedemonstreerd worden dat deze constant updatet, dit zal gebeuren door enkele objecten te verplaatsen en te laten zien dat het world model mee verandert. Dan zal SERGIO een bestelling aannemen en naar AMIGO gaan om deze op te halen. AMIGO en SERGIO zullen via spraak communiceren met elkaar over de bestelling. Dan zal AMIGO de bestelling op het dienblad van SERGIO zetten en hij brengt hem vervolgens naar de tafel waar de klant zit. Janno, de teamleider; “De finale ging goed op wat kleine imperfecties na, een prima uitvoering dus.”

De eindscore van de finale wordt voor 25% bepaald door de jury uit de @Home League, 25% door de jury van mensen uit het ‘executive board’ en 50% door de scores van de challenges uit Stage I & II. Na intens jury overleg is de einduitslag bekend. Tech United is 2e geworden op het WK RoboCup 2016 @Home, een topprestatie! Het Duitse team ToBi gaat er met de wereldtitel vandoor.

Voor de voetbalrobots staat er eerst een halve finale op het programma tegen het Chinese NuBot. We hebben nooit een wedstrijd tegen deze tegenstander gehad tijdens dit toernooi, dus veel ervaring met hun speelwijze hebben we helaas niet. De wedstrijd begint met problemen met Wi-Fi waardoor de wedstrijd later begint. Als ze eenmaal begonnen zijn blijft het nog lang spannend. Tech United heeft veel kansen op doel, maar de verdediging van NuBot weet ze goed tegen te houden. Na zeven minuten kom het eerste doelpunt van Tech United. Net voor het einde van de eerste helft scoort Tech United opnieuw en staat het 2-0. De tweede helft begint gelijk met een goal van Tech United en anderhalve minuut later weten ze de bal opnieuw in het goal te plaatsen. De plek in de finale zit eraan te komen! In de laatste minuut scoort Tech United nog een keer en plaatsen zich met een score van 5-0 in de finale! Na deze wedstrijd maakt het team zich klaar voor de droomfinale van het toernooi; Tech United tegen Water. Het Chinese team heeft onze wereldtitel al twee keer afgepakt en we zijn klaar om hem terug te nemen! Om 15.00 uur is iedereen van het team er klaar voor. De livestream loopt en de robots hebben verse batterijtjes. De wedstrijd begint met een schot op ons doel van Water, maar al snel neemt Tech United over en scoort binnen 3 minuten. De tweede goal van ons volgt al snel daarna. Net voor het einde van de eerste helft scoort Water. We gaan de rust in met een stand van 2-1. De tweede helft gaat qua schoten op goal gelijk op. In de 9e minuut van de tweede helft scoort Water. Wij krijgen nog een kans met een corner maar helaas het eind signaal klinkt en verlenging begint. Water gaat er hard op in en krijgt een rode kaart voor het inrijden op de boarders. De tweede helft van de verlenging wordt gescoord door Water waardoor de spanning hoog oploopt bij Tech United. En daar is de goal waar we op aan het wachten zijn van Tech United! Een gelijk spel aan het eind van de wedstrijd, tijd voor penalties. Gelukkig is Hans van Sleutelen al in topvorm! Hij houdt alle 5 de penalties tegen van Water. Nu zijn wij aan de beurt en direct met de eerste zet slaan we onze slag en passeren we de Chinese keeper! We hebben de wereldtitel te pakken! Tech United WERELDKAMPIOEN ROBOTVOETBAL 2016!!! Vol vreugde en trots plaatst het team de robots in de flightcases voor de reis naar huis.