Hot-hotter-hottest, Machine learning in de MSL league

29 oktober 2018

In vervolg van het Hot-or-Not evenement georganiseerd door Sioux:

Ondanks dat de TURTLE's, de spelers van Tech United Eindhoven, precies weten waar dat medespelers en tegenspelers staan, kunnen ze geen individuele spelers uit elkaar houden. Binnen de Middle Size League van RoboCup zijn nu nog alle spelers gelijk, dus ja, wat is het voordeel als je ze uit elkaar kunt houden? Maar in de toekomst zou het kunnen dat robot-Ronaldo een beter schot krijgt dan zijn tegenstanders. Daarbij is het volgen van de tegenstanders (positie en snelheid) net iets makkelijker als je de robots individueel kunt herkennen. Gelukkig is er wel één duidelijk verschil tussen deze robots, het nummer op hun "t-shirts".

In de huidige software wordt gebruik gemaakt van kleur segmentatie om andere robots te herkennen. Als de TURTLE in het plaatje een zwart object ziet, dan wordt dit object gelabeld als robot. Doordat de TURTLE's met elkaar communiceren, kunnen ze elkaar hier uit filteren en blijven alleen de tegenstanders over. Maar hoe gaan we nu een tegenstander en zijn nummer herkennen? Er zijn veel verschillende teams en dus robots. Verder heeft iedere robot twee T-shirts, een uit en thuis-tenue, veel verschillende robot-looks dus!


Van links naar rechts: een TURTLE met cyaan T-shirt, een Falcons-robot met magenta T-shirt, een CAMBADA-robot met magenta T-shirt, een Water-robot met cyaan T-shirt en een TURTLE, ja ...

Peter heeft daarom gekozen voor een Neuraal Netwerk, wat een stukje kunstmatige intelligentie is. Een Neuraal Netwerk (algoritme) werkt bijna net zoals onze hersenen. Dit netwerk kan getraind worden door het voorbeelden te laten zien, bijvoorbeeld van: katten, honden en voetbalrobots. Nadat Peter het netwerk veel voetbalrobots heeft laten zien, kan het nu voetbalrobots herkennen. Peter heeft dit netwerk op zo'n manier ontworpen dat we Van Perslucht binnen een uur het nieuwe T-shirt van robot-Ronaldo kunnen laten herkennen.

Het Neurale Netwerk kan nu vertellen bij welk team een speler hoort en dit kan opnieuw getraind worden binnen een half uur. Maar er is nog werk aan de winkel: dit netwerk wordt nu nog uitgevoerd op een aparte computer en niet op een TURTLE. Verder vindt het netwerk de gave lampjes onder onze TURTLE's erg lijken op het T-shirt van de Falcons. Dus we moeten het netwerk nog wat extra informatie geven of het wat "slimmer" maken door het groter te maken!

Links: het plaatje van de omni-vision camera. Midden: de rode stippen geven aan waar het netwerk het oranje team herkent. Rechts: de rode stippen geven aan waar het netwerk het blauwe team herkent.

Op deze manier hopen we, voordat robot-Ronaldo zijn schot heeft verbeterd, hem beter te herkennen en op tijd beter te kunnen verdedigen. Net zoals van Persie wordt verdedigd, want die heeft afgelopen jaar niet zo vaak kunnen scoren tijdens het afgelopen wereldkampioeee.... laat maar...

'Sponsors

Samenwerking

About Tech United

Tech United is a multidisciplinary team of (former) students, PhD’s and employees of the Eindhoven University of Technology that focusses on the development of robotics. Knowledge of mechanical engineering, electrical engineering and computer algorithms are used to solve problems. Tech United's home base is the RoboCup stadium at the Eindhoven University of Technology.
© Copyright 2023 - TechUnited - All Rights Reserved

Contact

Visitor address

Tech United Eindhoven
De Lampendriessen 30, TU/e campus Eindhoven
Building: Impuls
Office: RoboCup Stadium

Newsletter

Blijf op de hoogte! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Social Media

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram